Țările baltice au decis să boicoteze summitul OSCE de la Skopje

UE-Uniunea-Europeana-foto-FMI-Facebook
Tudor Teodora

Marţi, miniștrii de externe din statele baltice au anunțat că nu vor lua parte la reuniunea Consiliului miniștrilor de externe al OSCE de la Skopje din acest sfârșit de săptămână, unde este așteptat ministrul rus de externe, conform informațiilor furnizate de BBC și citând o declarație comună emisă de Ministerul de Externe al Estoniei.

“Suntem profund îngrijorați de decizia de a permite participarea ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, la cea de-a 30-a sesiune a Consiliului ministerial al OSCE de la Skopje. Considerăm că aceasta oferă Rusiei o nouă ocazie de a-și propaga propaganda”, se menționează în declarație. “Participarea lui Lavrov la această reuniune riscă să legitimizeze statutul agresor al Rusiei în cadrul comunității noastre de națiuni libere, minimalizând atrocitățile comise de Rusia și încălcând în mod flagrant principiile și angajamentele fundamentale ale OSCE.”

Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au anunțat că nu vor lua parte la această reuniune și nu își vor asuma responsabilitatea pentru consecințele pe care le-ar putea avea această decizie.

De asemenea, în prima parte a zilei de marți, Ministerul de Externe al Ucrainei a informat că șeful său, Dmitri Kuleba, nu va participa la reuniunea ministerială a OSCE. Cu toate acestea, delegația ucraineană va fi prezentă la reuniunea la nivel de ambasadori.

Macedonia de Nord și Bulgaria au deschis un coridor aerian pentru a permite aterizarea avionului lui Lavrov.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor