logo
RNTV Live

Sute de copii prahoveni, victime ale abuzurilor fizice, psihice sau sexuale

abuz-maltratare-copil
Luiza Toboc

Conform statisticilor,la nivel naţional, în fiecare zi, 37 de copii sunt afectaţi emoţional şi fizic de părinţi. În medie, 2 copii pe oră cad victime ale unei forme de abuz.

Prahova se numără printre judeţele cu un număr mare de sesizări privind abuzurile contra copiilor. Dacă  pe tot parcursul lui 2015, s-au înregistrat, la “Telefonul copilului”, 792 de sesizări cu privire la abuz, neglijenţă sau exploatare prin muncă a minorilor, în 2016, până la momentul de faţă, numărul acestor sesizări este mai mare. Astfel, potrivit datelor furnizate de DGASPC Prahova, au existat, la nivel de judeţ, 846 de sesizări privind abuzurile contra copiilor. Vorbim aici de abuzuri fizice ( 125 de cazuri), psihice ( 121 de cazuri), 14 de natură  sexuală, 548 de cazuri de neglijenţă în familie, 35 de cazuri de copii exploataţi prin muncă şi 3 cazuri de trafic cu minori. La linia telefonică de urgenţă 983 s-au înregistrat 68 de apeluri care au vizat un număr de 111 copii (neglijență – 46, abuz psihic – 16, abuz fizic – 26, abuz sexual – 6, exploatare prin muncă/cerșetorie – 7, solicitări de asistență la audieri în cazuri de delincvență juvenilă – 10). Sesizările au fost formulate de către persoane fizice (părinți, rude, vecini), organele de poliție, autorități locale sau reprezentanţi ai școlilor .În toate situațiile semnalate, DGASPC Prahova a intervenit prin evaluarea situației copilului și familiei, acordarea serviciilor de consiliere, informare, asistență de specialitate (socială,psihologică, juridică), și găzduire în cadrul serviciilor specializate în cazurile care au impus stabilirea unor măsuri de protecție speciale. Situațiile semnalate au vizat aspecte legate de neglijența părinților, lipsa condițiilor corespunzătoare de îngrijire în familie, lipsa locuinței, abuzul fizic sau psihic asupra copiilor din cauza neînțelegerilor dintre părinți, cazuri de cerșetorie. În anumite cazuri, reprezentanţii Direcţiei au dispus retragerea copiilor abuzaţi din mediul familial şi plasarea acestora în regim de urgenţă, în grija statului.

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor