logo
RNTV Live

Grațiela Gavrilescu: ”Susțin programul de reducere a emisiilor de CO2, dar și acces extins la nivelul societății pentru vehiculele ecologice”

gratiela gavrilescu
rnews

Grațiela Gavrilescu:”Susțin programul de reducere a emisiilor de CO2”

Ministrul a participat la Consiliului miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană.

Reprezentații statelor membre au dezbătut propunerile pentru perioada următoare.

Propunerea inițială a Comisiei Europene, din noiembrie 2017, prevede reducerea cu 30% a emisiilor de CO2.

Respectiv pentru autoturismele și autoutilitarele noi până în 2030, cu un obiectiv intermediar vizând reducerea cu 15% până în 2025.

În cadrul dezbaterilor, România, reprezentată de viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a susținut adoptarea țintelor ambițioase de reducere a emisiilor.

Totodată țara noastră a solicitat asigurarea unor prețuri accesibile pentru vehiculele curate, astfel încât achiziția de astfel de vehicule să fie la îndemâna majorității românilor.

România a înaintat celorlalte state membre o propunere prin care producătorii și importatorii de autovehicule vor fi stimulați să comercializeze acest tip de vehicule la prețuri accesibile pentru piețele din State Membre cu venituri medii reduse.

În mod concret, potrivit propunerii României, orice vehicul cu emisii reduse comercializat într-un stat membru care se regăsește în această situație va avea o valoare echivalentă cu două vehicule comercializate în statele cu venituri medii ridicate, raportat la îndeplinirea țintelor impuse industriei.

Accesul consumatorilor la vehiculele curate este un element cheie în atingerea obiectivelor de către producători. Comportamentul consumatorilor este dictat în principal de către cost. În România, precum și în alte State Membre cu venituri medii reduse, creșterea cotei de piață  a vehiculelor curate nu se poate atinge decât prin asigurarea acestor vehicule la un preț accesibil pentru consumatori. De aceea, credem că este imperativ ca prin acest regulament să găsim o cale prin care producătorii de autovehicule să fie stimulați să ofere și soluții de mobilitate cu emisii scăzute de carbon cu costuri mici”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Considerăm că este esențial să adoptăm obiective ambițioase, dar realiste, care să stimuleze inovarea și schimbarea comportamentului consumatorilor fără să conducă la pierderea competitivității industriei auto, sector important pentru economiile unor State Membre, inclusiv a României”, a adăugat ministrul român al Mediului.

Agenda reuniunii a inclus și adoptarea poziției comune a UE pentru Conferința ONU privind schimbările climatice (COP24) de la Katowice și, de asemenea, pentru Conferința ONU privind diversitatea biologică (COP14 CBD).

În ambele cazuri, ministrul Grațiela Gavrilescu a susținut necesitatea atingerii unui numitor comun între statele membre: Pentru a reuși, trebuie să ne îndreptăm toți în aceeași direcție. Altfel, eforturile unora vor fi anulate de lipsa de acțiune a altora.

 

GALERIE FOTO:

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor