logo
RNTV Live

SUA și China restabilesc legăturile diplomatice după 3 luni de la evenimentul neplăcut cu „balonul spion”

China-SUA-shutterstock_1305308830
Fălcescu Andreea

SUA și China au restabilit contactele diplomatice la nivel înalt prin intermediul unei întâlniri între consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, și principalul oficial al diplomației chineze, Wang Yi, care a avut loc în această săptămână la Viena.

Această întâlnire reprezintă un semn de apropiere între cele două țări după tensiunile provocate de diverse evenimente, inclusiv incidentul presupusului balon “spion” chinez care a survolat teritoriul SUA la sfârșitul lunii ianuarie, conform informațiilor furnizate de agențiile AFP și EFE.

Discuţiile sincere, substanţiale şi constructive au avut loc între Jake Sullivan şi Wang Yi, conform comunicatului emis de Casa Albă. Agenţia oficială chineză Xinhua a menţionat că discuţiile au avut ca scop depăşirea obstacolelor actuale în relaţiile sino-americane.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au abordat subiecte sensibile precum conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi problema Taiwanului, care reprezintă aspecte cheie în relaţia bilaterală.

Statele Unite şi Uniunea Europeană, care acordă sprijin militar Ucrainei în conflictul cu Rusia, au avertizat China să nu ofere un sprijin similar Rusiei, deoarece acesta ar putea afecta echilibrul conflictului în favoarea Moscovei. Cu toate acestea, Beijingul a asigurat că nu va furniza armament către niciuna dintre părţile implicate în conflict.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de situaţia din Taiwan, un teritoriu revendicat de China. Comunicatul Casei Albe menţionează că Wang Yi a prezentat clar poziţia oficială a Chinei cu privire la problema Taiwanului.

În contextul deteriorării relaţiilor dintre Statele Unite şi China, întâlnirea de la Viena reprezintă o încercare de a menţine liniile de comunicare deschise şi de a gestiona rivalitatea dintre cele două puteri fără a degenera într-un conflict deschis, conform declaraţiilor Casei Albe.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat în februarie, când SUA au afirmat că teritoriul lor a fost survolat de un balon chinez de “spionaj”, în timp ce China a susţinut că a fost vorba doar despre un balon meteo deviat de la traiectorie. Ca urmare, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a anulat o vizită planificată în China.

Luna trecută, China a acuzat SUA de “constrângere economică” şi “intimidare tehnologică”, referindu-se la măsurile adoptate de administraţia preşedintelui american Joe Biden pentru restrângerea investiţiilor americane în sectorul tehnologic din China.

Întâlnirea de la Viena alimentează speculaţiile privind o posibilă întâlnire viitoare între Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping. Întrebat despre acest subiect, preşedintele american a declarat: “Există progrese. Va funcţiona”, conform Agerpres.

Sursa: dcnews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor