Oamenii de știință au găsit o metodă nouă pentru a șterge complet memoria epigenetică a celulelor, făcându-le mai ușor de reprogramat în celule stem pluripotente induse (iPSC).

iPSC sunt celule stem capabile să se transforme în diferite tipuri de celule din organism și au un potențial enorm în medicina regenerativă și cercetarea medicală. Cu toate acestea, procesul de reprogramare al acestor celule nu este perfect, iar unele celule rețin amintiri genetice care pot afecta utilizarea lor ulterioară.

Un grup de celule stem pluripotente induse umane, colorate cu coloranți fluorescenți. Un grup de celule stem pluripotente induse umane. Credit: Institutul Național de Oftalmologie/NIH și Ryan Lister

Cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică numită reprogramare prin tratament tranzitoriu-naiv (TNT), care imită resetarea epigenomului unei celule care are loc în timpul dezvoltării embrionare foarte timpurii. Această tehnică a demonstrat capacitatea de a șterge eficient memoria epigenetică a celulelor, fără a afecta alte informații importante din genom.

Această descoperire are potențialul de a îmbunătăți reprogramarea celulelor umane și de a le face mai asemănătoare cu celulele stem de tip embrionar în ceea ce privește funcția lor moleculară. Aceasta poate deschide noi direcții în terapiile celulare și cercetarea biomedicală.

Studiul a fost publicat în revista Nature și a fost realizat de o echipă internațională de cercetători.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *