Conform unei cercetări efectuate la Universitatea Indiana, se constată că există discrepanțe semnificative între citirile examenelor imagistice preliminare și rapoartele radiologice finale, în special atunci când citirile preliminare sunt efectuate în timpul nopții. Explicația pentru acest fenomen constă în faptul că precizia radiologului este afectată în timpul orelor nocturne.

Echipa de cercetare a analizat date din peste 5,9 milioane de examene imagistice realizate în domeniile neuroradiologiei, radiologiei abdominale și investigațiilor musculo-scheletice. Studiul a relevat că interpretările inițiale efectuate în timpul zilei, mai ales pentru investigațiile imagistice avansate, prezintă rate mai mici de discrepanță față de rapoartele finale, comparativ cu citirile făcute pe timpul nopții.

Dr. Suzanne Chong, cercetătorul principal, a comparat citirile inițiale cu cele finale și a constatat că examenele imagistice obișnuite au fost interpretate greșit peste noapte la o rată de 0,14% în comparație cu citirile din timpul zilei, care au înregistrat o rată de 0,13%. În cazul investigațiilor imagistice avansate, s-a observat o diferență mai semnificativă, cu rate de discrepanță majoră de 0,23% pentru citirile efectuate pe timp de noapte, față de 0,15% pentru cele efectuate în timpul zilei.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii sugerează că ar fi indicat să se amâne citirea preliminară a examenelor imagistice avansate pentru perioada zilei, în măsura în care condițiile clinice permit acest lucru.

Pornind de la concluzia că discrepanțele majore sunt mai mari în cazul interpretărilor efectuate în timpul nopții comparativ cu cele de zi, Chong și coautorii studiului propun ca radiologii să fie mai atenți atunci când interpretează investigații în timpul nopții și evidențiază necesitatea implementării unor strategii de gestionare a practicii pentru optimizarea condițiilor de lucru pe timp de noapte.

Studiul, publicat în revista „Emergency Radiology”, a inclus examene imagistice interpretate de radiologi specializați în diferite domenii, precum neuroradiologie, radiologie abdominală și investigații musculo-scheletice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *