logo
RNTV Live

Studiu incredibil: ibericii se drogau acum 3000 de ani

research-gcaccbfc1c_1280-640×400
Ștefan Petre

Un studiu realizat de BBC News și citat de G4Media arată că pe teritoriul Spaniei, în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, se consumau substanțe halucinogene.

Părul provenit dintr-un sit funerar din Menorca ar fi cea mai veche dovadă directă că, în Europa, civilizațiile umane antice foloseau droguri derivate din plante și arbuști. Cercetătorii spun că acestea ar fi indus delir și halucinații, potrivit revistei Scientific Reports.

Descoperirile s-au produs în peștera Es Càrritx, în partea de sud-vest a insulei Menorca., care adăpostește peste 200 de morminte umane și se crede că a servit ca loc ritual și funerar timp de aproximativ 600 de ani, până în anul 800 î.Hr.

Cercetătorii au descoperit că substanțele, care aveau potențialul de a fi destul de puternice, este posibil să fi fost folosite ca parte a ritualurilor organizate în peșteră. Este posibil ca acestea să fi implicat șamani „care erau capabili să controleze efectele secundare ale drogurilor vegetale”, notează G4Media.

Analiza mostrei, care ar fi putut proveni de la mai multe persoane, a detectat trei substanțe psihoactive: atropină și scopolamină, care induc halucinații, dar și efedrină, care stimulează energia și vigilența.

De asemenea, cercetătorii au observat că în peșteră au fost găsite recipiente cu motive spiralate sculptate pe capace. Unii dintre ei, potrivit raportului, au considerat că acestea reprezintă „stările modificate de conștiință” ale unei persoane aflate sub influența halucinogenelor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor