Leziunea renală acută reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea ulterioară a bolii cronice de rinichi. Studiile arată că pacienții care au suferit leziuni renale acute au un risc de până la opt ori mai mare de a dezvolta în viitor o boală cronică de rinichi, chiar dacă inițial s-au recuperat complet din leziunea acută.

Boala cronică de rinichi afectează mai mult de 10% din populația globală și generează o povară semnificativă atât pentru pacienți, cât și pentru sistemele de sănătate. Deocamdată, nu există un tratament curativ pentru boala cronică de rinichi, iar în timp, aceasta poate progresa către insuficiență renală terminală, lăsând pacienții cu două opțiuni: dializă sau transplant de rinichi.

Leziunile renale acute pot duce la apariția de zone necrotice prin moartea celulelor din rinichi. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Aarhus din Danemarca a descoperit că aceste leziuni celulare se extind pe parcursul mai multor zile după leziunea inițială, afectând o zonă din rinichi și mai extinsă decât se credea anterior.

Studiul a utilizat imagistica repetată a acelorași zone ale rinichiului la șoareci vii pe parcursul mai multor săptămâni și a arătat că leziunile se propaga în zonele rinichiului care nu au fost inițial afectate, provocând leziuni structurale în acele zone.

Aceste descoperiri sunt semnificative pentru modul în care tratăm pacienții cu leziuni renale acute, deoarece sugerează că există o fereastră de timp anterior necunoscută în care măsurile de intervenție ar putea limita leziunile ulterioare și progresia către boala cronică de rinichi. Cu toate acestea, tranziția de la leziuni renale acute la boala cronică de rinichi nu este pe deplin înțeleasă, iar măsurile de intervenție pentru a preveni această evoluție nu sunt încă stabilite.

Cercetătorii speră că acest nou studiu poate contribui la înțelegerea mai profundă a modului în care rinichii sunt afectați în caz de leziuni renale acute și să ducă la noi cercetări care să exploreze modul de oprire a pierderii funcției renale și prevenirea progresiei către boala cronică de rinichi prin eliminarea materialului celular necrotic după o leziune acută a rinichiului.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *