Potrivit lui Cristian Miu, care deține funcția de inspector școlar pentru Resurse Umane în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Olt, opinia sa este că „sursa problemelor se află în învățământul primar, din punctul meu de vedere. Acolo ar trebui să fie efectuate analize și ar trebui să se încheie contracte cu o durată de cinci ani”.
Inspectorul școlar a detaliat că elevii din clasa a VIII-a participă la Evaluarea Națională, obțin note sub 5 și „toți se îndreaptă spre profesorul lor de clasă, dar nimeni nu îl întreabă dacă la testarea inițială aveau doar jumătate din punctajul necesar pentru o notă de 3.”
Cristian Miu: „Rădăcina relelor este învățământul primar, după mine. Acolo ar trebui făcute niște analize și contractul să se facă pe cinci ani. A dat concurs – foarte bine, a luat notă mare – foarte bine, îi dau clasa pregătitoare – foarte bine, peste cinci ani îi dau testare și în funcție de rezultate îl mai păstrez.
Pentru că el pregătește 20 de copii și aceștia ajung pe mâna unui profesor. Profesorul se duce cu ei în Evaluare și ne trezim la un moment dat că la clasa a VIII-a copiii aceia nu răspund unor cerințe și iau sub 5.
Întrebarea este: cine-i de vină? Toți se reped pe profesorul de la clasă, dar pe el nu-l întreabă nimeni dacă la testarea inițială erau jumătate de 3. El, săracul, n-a avut cui să spună informația asta. I-a luat așa cum a putut, a luptat și el cât a putut și astea au fost rezultate.”
Soluția, propune inspectorul, ar putea fi testarea elevilor la trecerea în ciclul gimnazial, însă evaluările să fie realizate extern.
Elevii care au terminat clasa a VIII-a în iunie 2023 și care au susținut Evaluarea Națională au intrat în clasa pregătitoare în anul școlar 2014-2015. Din acea generație, 39% dintre elevi nu au mai ajuns la acest examen sau nu au reușit să treacă de pragul mediei 5.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.