Studiu clinic INEDIT pentru validarea unor teste de sânge. Vezi despre ce e vorba

Test-de-sânge-AdobeStock_244908907-1200x545_c
Andrei-Vlăduț Gușter

În Regatul Unit, urmează să fie inițiat un studiu clinic în cadrul Sistemului Național de Sănătate (NHS) britanic pentru a evalua posibilitatea utilizării testelor de sânge în diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer.

Experții consideră că identificarea precoce a acestei afecțiuni ar putea facilita beneficierea de suport suplimentar și de terapii noi, care ar încetini progresia bolii. Acest proiect, desfășurat pe parcursul a cinci ani, beneficiază de o finanțare de peste 5.7 milioane de euro.

În prezent, nu există un test singular pentru Alzheimer, iar diagnosticul oficial necesită teste de evaluare a capacității mentale, imagistici cerebrale sau puncții lombare invazive și dureroase pentru prelevarea de lichid cefalorahidian, ceea ce poate implica o așteptare de ani de zile pentru pacienți.

În speranța accelerării diagnosticului, testele de sânge ar urma să identifice prezența bolii Alzheimer folosind o singură picătură de sânge.

Chiar dacă un test de sânge nu ar putea excluza complet prezența bolii, el ar putea fi un instrument accesibil și simplu pentru identificarea pacienților care manifestă semne incipiente ale afecțiunii, cu mulți ani înainte de debutul simptomelor.

Asemenea teste de sânge sunt deja disponibile în clinicile private din Statele Unite și Hong Kong, unde pacienții pot plăti aproape 800 de euro pentru a afla informații legate de demență cu până la zece ani înainte de apariția simptomelor.

Cercetătorii britanici din spatele acestui proiect consideră că este crucial să se efectueze mai multe studii pentru a se asigura că aceste teste măsoară corect combinația adecvată de biomarkeri și că nu oferă rezultate eronate în ceea ce privește diagnosticul bolii.

În Regatul Unit, aproximativ 900.000 de persoane suferă de demență, iar această cifră este prognozată să crească la 1,4 milioane până în 2040.

Există mai multe teste în faza de cercetare, inclusiv cele pentru identificarea unor proteine cerebrale care apar în fluxul sanguin înainte de debutul simptomelor de demență, precum tau și amiloidul, care se acumulează în creier cu cel puțin un deceniu înainte de apariția pierderii de memorie și confuziei.

Urgența de a avea teste de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer a crescut odată cu descoperirea a două medicamente, donanemab și lecanemab, care încetinesc declinul cognitiv. Grupurile farmaceutice Roche și Eli Lilly au anunțat colaborarea pentru dezvoltarea unui test de sânge pentru demență.

Majoritatea studiilor pentru reducerea amiloidului vizează persoanele cu boala în stadii avansate, însă mulți cercetători consideră că atunci când simptomele se instalează, șansa de a preveni declinul cognitiv poate fi deja pierdută.

Medicamentele s-ar putea dovedi mai eficiente administrate în stadii mai precoce la persoanele cu acumulări de amiloid, dar fără simptome, ceea ce face un test de sânge foarte util în acest sens.

Fiona Carragher, director de cercetare la Societatea Alzheimer din UK, a subliniat că aproape patru din zece persoane diagnosticate cu demență în Regatul Unit nu au primit un diagnostic corect și că unii așteaptă până la patru ani pentru a primi confirmarea diagnosticului.

Ea consideră esențială dezvoltarea unui test de sânge care să fie folosit în cadrul sistemelor de sănătate britanice în următorii cinci ani, pentru a asigura accesul cât mai multor persoane la viitoarele terapii.

Studiul NHS va încerca să recruteze cel puțin 1.000 de pacienți.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor