Evenimentul recent a atras atenția internațională în luna mai, când un grup interdisciplinar de cercetători specializați în informatică și istorie au prezentat studiul intitulat „Traducerea automată din akkadiană în engleză utilizând modele neuronale de traducere”, prin care au dezvăluit dezvoltarea unui model de inteligență artificială capabil să traducă instantaneu texte scrise în limba akkadiană, utilizând tehnologia de traducere automată neurală, similară celei folosite în platforma Google Translate.

Această inovație a fost detaliată într-un articol publicat în revista americană Fortune, conform informațiilor furnizate de G4Media.ro.

Potrivit explicațiilor furnizate de The Times of Israel, echipa de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv și Universitatea Ariel, în colaborare cu ingineri software de la Google, a utilizat ceea ce se numește „traducere automată neurală”, o ramură a inteligenței artificiale specializată în transformarea textelor dintr-o limbă în alta. Această tehnologie a fost descrisă în detaliu de organizația americană A.I. for Everyone.

Folosit în aplicații precum Google Translate și Baidu Translate, acest tip de inteligență artificială funcționează prin transformarea cuvintelor în secvențe numerice și utilizează o structură matematică avansată, numită rețea neuronală, pentru a genera propoziții într-o altă limbă, într-o manieră mai precisă și mai naturală decât traducerea literală cuvânt cu cuvânt.

Această realizare reprezintă un pas semnificativ în domeniul arheologiei, având în vedere importanța limbii akkadiene. Această limbă a fost folosită în scriere și comunicare în Mesopotamia și Orientul Mijlociu în jurul anului 3.000 î.Hr. și până în anul 100 d.Hr. Ea a servit ca limbă comună a epocii sale, asemănătoare cu statutul limbii engleze în prezent, până în aproximativ anul 600 î.Hr., când a început să fie înlocuită treptat de limba aramaică.

Atât akkadiana, cât și predecesoarea sa, sumeriana, au fost scrise folosind cuneiforma, un sistem de scriere în care se folosește un instrument ascuțit pentru a marca semne în formă de cuie sau ace într-o tablă de lut umedă. Cuneiformele akkadiene și sumeriene reprezintă cele mai vechi forme de limbă scrise descoperite până în prezent, cu toate că există mult mai multe texte în limba akkadiană decât în limba sumeriană.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *