logo
RNTV Live

Stop cardiac la liceu » Bărbatul a fost resuscitat de profesori!

smurd-640×400
Ștefan Petre

Un bărbat de 50 de ani, invitat să vorbească la Colegiului Economic din Iași, a fost salvat de profesori după ce a leșinat în fața elevilor. Până la sosirea echipajului SMURD, care i-a administrat 17 șocuri electrice, cadrele didactice au făcut manevre de resuscitare.

Invitat luni la o oră de dirigenție de la Colegiul Economic din Iași, bărbatului i s-a făcut brusc rău și a leșinat. Văzând că nu îi mai bate inima, profesorii au început procesul de resuscitare, cu compresii toracice, și au sunat la 112, scrie Libertatea.

„Un pacient de 50 ani care a făcut stop cardiac trăiește și pentru ca a fost resuscitat de cadrele didactice. Către liceul respectiv a plecat Terapia Intensivă SMURD, care a găsit pacientul în stop și cadrele didactice îi făceau compresiuni toracice – resuscitare de bază. Echipa de urgență a continuat cu resuscitare avansată – era în fibrilație ventriculară – a fost nevoie de 17 șocuri electrice externe ca inima să pornească” – prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Pacientul a fost dus apoi la UPU de la Spitalul ‘Sfântul Spiridon’, unde a fost consultat de medicii cardiologi.

„Coronarografia a arătat că nu era infarct, ci o altă afecţiune cardiacă. A ajuns în comă post resuscitare în ATI, ieri (marţi -n.r) a devenit conştient şi a putut fi detubat. Evoluţia putea fi una nefavorabilă dacă profesorii din Iaşi nu făceau ceea ce au făcut corect şi rapid. Aceasta este atitudinea corectă a oricărui om”, a mai precizat dr. Diana Cimpoeşu.

Conform sursei citate, cei de la UPU, SMURD şi disciplina Medicină de Urgenţă din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iași au organizat în lunile ianuarie – februarie cursuri de resuscitare în şcoli şi colegii din municipiu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.


bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor