Știrea care zguduie Europa: Partid extremist câștigă alegerile în Olanda și propune un referendum pentru ieșirea din UE

alegeri olanda
Theo Tănăsescu

Partidul de extremă dreaptă condus de Geert Wilders a obținut victoria în alegerile din Olanda, bazându-se pe un program antieuropean și antimigrație. Succesul său a generat o agitație puternică în peisajul politic olandez și va trimite un val de surprize în întreaga Europă.

Partidul Libertății (PVV), de orientare de extremă dreaptă și condus de Geert Wilders, a ocupat prima poziție în alegerile parlamentare de miercuri din Olanda, obținând, conform sondajelor la ieșirea de la urne, 36 din cele 150 de mandate de deputat, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

În clasamentul al doilea se află social-democrații condus de fostul comisar european Frans Timmermans, care vor ocupa 25 de locuri în parlament. Partidul liberal VVD al premierului Mark Rutte a înregistrat o scădere de zece locuri, ajungând la doar 24, în timp ce noul partid de centru NSC probabil va obține 20 de mandate de deputat.

Este incert dacă PVV va reuși să formeze o coaliție majoritară în jurul agendei sale antieuropene, antiislamice și antimigrație.

În timpul campaniei electorale, Wilders nu a adoptat aceeași tonalitate agresivă împotriva musulmanilor ca în trecut; unii analiști chiar l-au numit “Geert Milders” (Geert cel blând), observă AFP.

“Odată cu reducerea afluxului de azilanţi şi a imigraţiei către Olanda, se va reduce şi islamizarea ţării noastre”, a explicat liderul extremei drepte, insistând că “Olanda nu este o ţară islamică: nu vrem şcoli musulmane, Coranuri şi moschei”.

Partidul intenționează să reintroducă controalele la frontiere și să interzică accesul celor care încearcă să treacă din țări vecine considerate “sigure”.

Persoanele care intră ilegal în țară ar urma să fie arestate și expulzate, iar sirienilor li se propune retragerea permiselor temporare de azil, având în vedere că “anumite zone din Siria sunt considerate acum sigure”.

Cei care sunt refugiați și pleacă în vacanță în țările lor de origine ar putea să-și piardă permisele de ședere temporară în Olanda.

Referendum obligatoriu despre Nexit, ieşirea Olandei din UE

O propunere radicală include organizarea unui “referendum obligatoriu privind Nexit” – adică retragerea Olandei din Uniunea Europeană. Până la momentul respectiv, Olanda ar trebui să beneficieze net de fondurile europene, opunându-se calității actuale de contribuitor net. Partidul condus de Wilders se opune oricărei extinderi a UE și susține ferm dreptul de veto la Bruxelles.

Anti-europenismul PVV merge până la propunerea de eliminare a drapelelor Uniunii Europene de pe sediile instituțiilor guvernamentale. “Aici este Olanda. Aici se arborează doar drapelul național”, se afirmă în programul partidului. În ceea ce privește politica externă, documentul subliniază că “principiul nostru directiv este următorul: să acționăm în interesul Olandei și al olandezilor. Țara noastră este prioritară în orice situație”.

PVV se autointitulează “un mare susținător al singurei democrații veritabile din Orientul Mijlociu: Israelul” și promite să consolideze relațiile bilaterale, inclusiv prin mutarea ambasadei olandeze la Ierusalim. Wilders s-a angajat, de asemenea, să închidă reprezentanța diplomatică de la Ramallah, unde se găsește sediul Autorității Palestiniene.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor