Luni, Senatul a adoptat în plen, în calitate de for decizional, propunerea legislativă privind statutul asistentului judecătorului ce funcţionează în cadrul curţilor de apel, tribunalelor şi tribunalelor specializate, având rolul de a-l sprijini pe judecător în îndeplinirea atribuţiilor sale.

Iniţiat de preşedinţii comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Laura Vicol, proiectul de act normativ a fost amendat de senatori în sensul stabilirii rolului asistenţilor judecătorilor de a sprijini activitatea instanţelor acolo unde volumul şi complexitatea sunt mai mari, asistentul desfăşurându-şi activitatea sub îndrumarea şi supravegherea judecătorului.

Senatorii au introdus condiţia vechimii de minim trei ani în specialitatea juridică, urmărindu-se asigurarea unei proporţionalităţi între scopul înfiinţării acestei categorii profesionale de profil juridic şi nevoile instanţelor de judecată, conform raportului comisiei de resort, însuşit de plen.

Potrivit unui alt amendament adoptat de Senat majorează de la două luni (forma adoptată de Camera Deputaţilor) la şase luni durata pentru stagiul de formare iniţială a asistenţilor judecătorilor.

,,Formarea iniţială a asistenţilor judecătorului se realizează în cadrul curţilor de apel în a căror circumscripţie au fost numiţi cu sprijinul Institutului Naţional al Magistraturii. Durata stagiului de formare iniţială este de şase luni şi constă în pregătire teoretică şi practică realizată în condiţiile stabilite prin Regulamentul aprobat de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior a Magistraturii. Perioada în care o persoană a îndeplinit funcţia de asistent al judecătorului să ia în considerare la calcularea vechimii necesare pentru participarea la concursul de admitere în Magistratură”, este arătat în proiectul amendat de Senat.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *