bani europnei

Analiștii intervievați de Bloomberg susțin că agravarea îngrijorărilor politice în Europa ar putea pune presiuni suplimentare asupra monedei euro, după ce liderii din Franța și Germania au înregistrat pierderi la alegerile pentru Parlamentul European.

Moneda euro s-a depreciat luni cu 0,5%, ajungând la un curs de 1,0751 dolari, cel mai scăzut nivel din ultima lună. Această scădere a avut loc după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, au fost devansați de partidele de extremă dreapta la alegerile europarlamentare de duminică, determinându-l pe Macron să solicite organizarea de alegeri anticipate.

Rezultatele alegerilor europarlamentare vor aduce, cel mai probabil, și mai multă volatilitate pentru moneda euro, care era deja sub presiune din cauza rezultatelor neașteptat de bune privind locurile de muncă create de angajatorii americani în luna aprilie, fapt ce a condus la aprecierea dolarului.

Analiștii vor fi atenți în special la impactul potențial asupra perspectivelor economice ale Franței, dacă consolidarea puterii formațiunilor de extremă dreapta la următoarele alegeri va îngreuna capacitatea lui Macron de a promova proiecte legislative prin Parlament. În plus, investitorii ar putea începe să pună sub semnul întrebării determinarea Europei de a face pași către o integrare fiscală și financiară mai mare, conform analistului Valentin Marinov de la Credit Agricole.

Lovitură dură dată sentimentului pozitiv

“Asta poate fi văzută ca o lovitură dată sentimentului pozitiv incipient cu privire la euro care a început să domine pieţele valutare în ultimele săptămâni”, spune Valentin Marinov.

Recent, fondurile de investiţii au adoptat o poziţie de tip bull faţă de euro, pentru prima dată după luna august 2023. Moneda unică s-a apreciat cu aproximativ 3% faţă de minimumul atins în luna aprilie, înaintea unei aşteptate decizii de reducere a dobânzii din partea Băncii Centrale Europene. Însă lipsa de indicii din partea BCE cu privire la direcţia viitoare a politicii monetare face euro şi mai dependent de evoluţia datelor statistice referitoare la economia americană precum şi de deciziile Rezervei Federale americane, susţin analiştii Morgan Stanley.

Acum, însă, traderii trebuie să ţină cont şi de incertitudinile politice în pariurile lor.

Moneda euro ar putea să scadă până la un curs de 1,05 dolari în trimestrul al treilea, susţine Alvin Tan, analist la RBC Capital Markets în Singapore. “Riscurile politice sunt din nou în creştere pentru euro”, spune Alvin Tan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *