logo
RNTV Live

Situație critică în coaliție. Ciucă și Bode au discuții la Senat, iar Ciolacu așteaptă propunerile PNL

scandal-PNL-PSD
Theo Tănăsescu

Conform unor surse din cadrul coaliției, președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au convenit vineri dimineață, într-o convorbire telefonică, să se întâlnească în cursul zilei pentru a discuta despre opțiunile de comasare a alegerilor.

Până la momentul transmiterii știrii, nu s-a convocat încă o ședință a coaliției de guvernare. În funcție de rezultatul întâlnirii dintre premier și liderul Senatului, este posibil ca o ședință a coaliției să fie programată pentru duminică, în scopul desfășurării unor discuții mai detaliate.

În linii mari, PSD nu respinge posibilitatea comasării alegerilor, dar liderul partidului, Marcel Ciolacu, ar prefera ca alegerile să aibă loc conform calendarului stabilit de lege, conform informațiilor furnizate de sursele citate.

De asemenea, social-democrații susțin că există anumite bariere legale semnificative în ceea ce privește posibilitatea de a comasa alegerile parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Coaliția rezistă

„Mai e totuși o șansă pentru comasare”, au declarat surse din coaliție, însă timpul se scurge repede și săptămâna viitoare se iese din termenele constituționale pentru modificarea legislației și stabilirea datei alegerilor, cel puțin în cazul în care s-ar merge pe comasarea localelor cu europarlamentarilor.

„Orice-ar fi, coaliția rămâne în picioare și nu pleacă nimeni de la guvernare”, au asigurat surse din conducerea PSD.

Viziunea PNL
În tabăra PNL, Nicolae Ciucă și secretarul general Lucian Bode au discutat vineri la biroul din Senat al lui Ciucă. Liderul PNL va respecta mandatul primit de BPN și nu va discuta despre un eventual candidat unic la prezidențiale. De asemenea, nici o listă comună cu PSD la parlamentare nu poate fi negociată cu PSD în lipsa unui mandat al partidului, au declarat surse liberale pentru Știripesurse.ro.

Un scenariu luat în calcul de PNL este ca, dacă nu se poate ajunge acum la o înțelegere, alegerile europarlamentare să se desfășoare de sine stătătoare, urmând ca ulterior, în funcție de rezultatele pe care le obține fiecare partid, discuția de comasare a alegerilor să se reia. PNL ar fi dispus să discute o comasare a alegerilor parlamentare cu turul II al alegerilor prezidențiale.

Secretarii generali ai PNL și PSD, Lucian Bode și Paul Stănescu, s-au întâlnit săptămâna aceasta în sediul liberalilor din Modrogan, unde au discutat aproape 3 ore despre scenariile pentru alegeri.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor