logo
RNTV Live

Situația României în raportul Alzheimer Europe

download (5)
Andrei-Vlăduț Gușter

Într-un raport recent publicat marți, Alzheimer Europe a evidențiat persistența inegalităților în accesul la îngrijire și tratament pentru demență în Europa.

Scopul raportului, intitulat „Monitorul European al Demenței”, a fost de a furniza un punct de referință pentru politicile naționale privind demența, astfel încât să poată fi comparate și evaluate răspunsurile țărilor europene la această provocare.

Studiul a acoperit toate statele membre ale Uniunii Europene (cu excepția Letoniei) și țări precum Armenia, Islanda, Israel, Jersey, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Turcia, Regatul Unit (atât Anglia, cât și Scoția) și Ucraina.

Alzheimer Europe, inițiată de un grup de experți, a persistent în solicitarea adresată guvernelor europene de a acorda prioritate demenței în politicile de sănătate publică și de cercetare, cerând, de asemenea, elaborarea de strategii naționale pentru demență.

Scopul principal al Monitorului European al Demenței este de a evalua politicile cele mai favorabile incluziunii demenței și de a garanta cel mai bun sprijin și tratament pentru persoanele afectate și îngrijitorii lor.

Jean Georges, directorul executiv al Alzheimer Europe, a declarat: „Această a treia ediție a raportului evidențiază inegalitățile continue între țările europene. Sperăm că guvernele naționale vor folosi acest raport pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu demență și a celor care îi îngrijesc, în zonele în care există încă deficiențe”.

Monitorul European al Demenței compară țările în funcție de 10 categorii diferite, precum disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor de îngrijire, rambursarea medicamentelor și a altor intervenții medicale, implicarea în studiile clinice, recunoașterea demenței ca o prioritate politică și de cercetare, dezvoltarea de inițiative favorabile demenței, recunoașterea drepturilor legale, ratificarea tratatelor internaționale și europene privind drepturile omului, precum și drepturile de îngrijire și de muncă.

Conform constatărilor raportului, nicio țară nu a obținut scoruri maxime în toate cele 10 categorii, evidențiindu-se diferențe semnificative între statele europene. Atrăgând atenția asupra hărții Europei, se remarcă diferențe semnificative între țările din nordul și centrul Europei, care au obținut scoruri mai ridicate, și cele din sudul și estul Europei.

Raportul evidențiază mai multe concluzii cheie, precum:

  • Luxemburg și Norvegia au obținut cele mai mari punctaje în domeniul disponibilității și accesibilității serviciilor de îngrijire, în timp ce Bulgaria a ocupat ultimul loc în ambele categorii.
  • Suedia a înregistrat cele mai bune rezultate în disponibilitatea și rambursarea intervențiilor medicale, iar Armenia a ocupat ultimul loc în această categorie.
  • Numai câteva țări au pregătit strategii pentru noile tratamente anti-amiloidice pentru boala Alzheimer.
  • Franța a fost lider la studiile clinice, în timp ce Armenia, Lituania, Luxemburg, Malta și Macedonia de Nord nu au avut studii clinice disponibile pentru persoanele cu demență.
  • Țările care au fost implicate în colaborările europene în cercetarea demenței au fost Franța, Germania și Țările de Jos, în timp ce alte țări precum Armenia, Cipru, Grecia, Islanda, Lituania, Malta, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina nu au fost implicate în aceste programe.
  • Regatul Unit (Scoția) a obținut cel mai mare punctaj la recunoașterea demenței ca prioritate națională în politici și cercetare, în timp ce Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina nu au obținut niciun punct în această categorie.

Raportul oferă un clasament al țărilor, indicând Olanda ca lider, urmată de Regatul Unit (Scoția), Republica Cehă, Germania și Suedia.

Alzheimer Europe, organizând 42 de organizații membre în 37 de țări europene, urmărește să schimbe percepțiile, politicile și practicile pentru a îmbunătăți viața persoanelor afectate de demență. Raportul complet, „Monitorul European pentru Demență 2023”, este disponibil pentru descărcare gratuită.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor