Sistemul de garantie-returnare trebuie sa intre in vigoare la 30 noiembrie, in Romania. Autoritatile se astepta ca odata cu implementarea acestui proiect aproximativ sapte miliarde de doze de aluminiu, pet uri sau sticle sa ajunga in fabrici de reciclare.

De la sfârșitul lunii noiembrie, românii vor plăti o garanție  de 0,5 lei pentru băuturile îmbuteliate. Își vor recupera apoi banii în momentul în care vor returna ambalajele în punctele special organizate de comercianți.

Sistemul de garanție-returnare se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. Garanția a fost setată în mod uniform la 0.50 lei, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia. Valoarea a fost aleasă astfel încât să fie suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare semnificativă a prețului.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *