logo
RNTV Live

Sindicaliștii anunță protest în fața guvernului. Cer reformă fiscală urgentă

protest BNS
Erika Stoica

Blocul Național Sindical anunță un protest masiv în fața Guvernului României. Astfel, astăzi, 13 mai, alături de cele 29 de federații afiliate, BNS organizează un miting sub sloganul “Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”

Sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea față de sistemul fiscal din țară, considerându-l impropriu și solicitând o intervenție imediată. Potrivit comunicatului emis de BNS, în 2023, ponderea veniturilor fiscale în PIB a fost de numai 27,1%, mult sub media Uniunii Europene, care a fost de 40,4% în aceeași perioadă. Această discrepanță este atribuită atât unui sistem fiscal defectuos, cât și evaziunii fiscale cronice.

“România impozitează profitul cu o rată de 16%, una din cele mai reduse din Europa. Doar Ungaria și Irlanda au o cotă mai mică”, au precizat reprezentanții BNS.

Sindicaliștii susțin că veniturile bugetare se bazează în mare măsură pe impozitele pe bunuri și servicii (în special TVA) și pe contribuțiile sociale, plătite aproape în totalitate de salariați. Această practică fiscală este considerată neechitabilă, deoarece impune aceeași rată de impozitare indiferent de nivelul veniturilor obținute sau de nivelul bunăstării.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor