Simona Halep se confruntă cu dificultăți în prezent: Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a adus înainte acuzații proaspete împotriva jucătoarei românce, sugerând că aceasta ar fi încălcat regulile referitoare la pașaportul biologic.
Pașaportul biologic al unui sportiv este un sistem prin care agențiile anti-doping monitorizează în mod regulat anumiți indicatori din sângele acestuia pentru a detecta eventuale încălcări ale regulilor anti-doping.
În cazul Simonei Halep, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a identificat suspiciuni legate de pașaportul biologic al jucătoarei, sugerând posibile nereguli. Aceste descoperiri pot avea consecințe grave pentru Halep, inclusiv o suspendare mai lungă.
Lansat inițial de către Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) în decembrie 2009, pașaportul biologic reprezintă un sistem de monitorizare pe termen lung a profilului biologic al unui atlet, cu scopul de a depista abateri sau modificări suspecte care ar putea indica utilizarea substanțelor interzise sau a metodelor de îmbunătățire a performanțelor.
Prima versiune a pașaportului biologic a inclus Modulul Hematologic sau „modulul sânge”, care se concentrează pe monitorizarea indicatorilor hematologici precum nivelurile de hemoglobină și hematocrit, în vederea detectării potențialelor încălcări precum transfuziile de sânge sau utilizarea substanțelor care stimulează producția de celule roșii.
Versiunea a patra și actuală a pașaportului biologic, adoptată în 2013, a introdus un nou modul numit „modulul steroidic”. Acest modul se concentrează pe testele de urină și are rolul de a monitoriza caracteristicile specifice ale steroizilor androgeni, inclusiv a steroizilor anabolizanți. A fost implementat în 2014 și a oferit o metodă suplimentară pentru identificarea abuzului de substanțe interzise în sport.
Pașaportul biologic al unui sportiv a reprezentat o inovație semnificativă și eficientă în detectarea dopajului în sport, permițând monitorizarea mai riguroasă a sportivilor pe termen lung. Acesta a fost dezvoltat în mod continuu de către Agenția Mondială Anti-Doping, includând noi module și tehnici, pentru a asigura o luptă mai eficientă împotriva dopajului în sport.
În lumina noilor acuzații aduse Simonei Halep, Nicole Sapstead, directorul anti-doping de la ITIA, a exprimat faptul că situația actuală aduce complicății în cazul sportivei.
Cu toate acestea, a subliniat că Halep va beneficia de un tratament empatic și eficient în procesul de investigație.
„Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate unei situații deja cunoscute. De la începutul acestui proces, ne-am hotărât să o tratăm pe doamna Halep într-o manieră empatică, eficientă și oportună.
Desigur, apreciem că există un mare interes al mass-media în aceste cazuri. Ar fi nepotrivit ca noi să comentăm detaliile până la încheierea procesului, dar vom continua să colaborăm cu tribunalul independent Sport Resolutions și cu reprezentanții doamnei Halep cât mai rapid posibil”, a spus directorul anti-doping, în urma recentelor acuzații care i se aduc Simonei, potrivit site-ului oficial ITIA.
Sursa: prosport.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.