logo
RNTV Live

Simona Bucura Oprescu: Persoanele cu condiții speciale de muncă vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare până în 2035

bucura
Dumitrache Catalina

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că angajații expuși la condiții speciale sau deosebite de muncă vor continua să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare până în 2035. Această prevedere legislativă, care vizează domenii precum mineritul, silvicultura sau serviciile de ambulanță, va permite angajaților să se pensioneze mai devreme în funcție de tipul de muncă desfășurat.

Ministrul a explicat că, deși România și-a asumat inițial eliminarea posibilităților de pensionare anticipată pentru condițiile speciale și deosebite de muncă prin Planul Național de Redresare și Reziliență, țara a obținut o reformă mai blândă după discuții cu oficialii Comisiei Europene. În consecință, angajatorii au termen până în 2035 să normalizeze condițiile de muncă pentru aceste categorii de angajați.

“Este important ca românii să știe că aceste condiții vor fi menținute până în 2035, iar până atunci angajatorii trebuie să normalizeze condițiile de muncă”, a declarat ministrul. Ea a subliniat că, în majoritatea țărilor europene, condițiile speciale și deosebite de muncă au fost reduse sau eliminate, dar că România a considerat că menținerea acestora este o condiție derogatorie favorabilă pensionării anticipate.

Ministrul a detaliat că reforma va aduce o treptată normalizare a condițiilor speciale și deosebite de muncă, cu ajustări la reducerea vârstei de pensionare pentru acești angajați. Ea a accentuat importanța monitorizării constante a progresului tehnologic și a necesității de ajustări pentru a asigura o corelare între condițiile de muncă, nevoile angajatorilor și cerințele țării.

În prezent, doar aproximativ 1% dintre pensionarii din sistemul public se încadrează în condiții speciale și deosebite de muncă, ceea ce reprezintă aproximativ 40.000 de persoane. Noua lege menține aceste condiții “acolo unde s-au justificat”, conform declarațiilor ministrului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor