Salvamont Brașov vine cu sfaturi de calitate cu privire la protejarea de fulgere pe munte

Indiferent de traseul pe care te pregătești să-l parcurgi, fie că este pe o zonă de creastă sau nu, este crucial să consulți prognoza meteorologică și să nu te avânți în călătorie în cazul în care sunt anunțate furtuni puternice.

Un sfat util este să utilizezi aplicații meteo care îți oferă informații aproape în timp real despre starea și evoluția vremii, precum și despre precipitații. Poți accesa direct pe telefonul mobil harta radar ANM sau poți instala aplicații specializate precum Weather&Radar.

Este important să recunoști primele semne ale unei furtuni:


Unele furtuni se formează local și rapid, nefiind întotdeauna prevăzute de aplicațiile radar. Norii cumulonimbus sau norii de tipul „Arnold Schwarzenegger” – caracterizați prin înălțimi mari și margini bine definite – sunt generatori de furtuni. Dacă observi astfel de nori îndreptându-se spre tine, este indicat să te îndrepți către o zonă mai sigură, de preferință în josul muntelui sau într-o zonă protejată.

Găsește un adăpost:
Chiar dacă te afli în exterior, trebuie să ai în vedere că nu există un mediu 100% sigur. Totuși, poți reduce considerabil riscul de a fi expus la trăsnete sau la o furtună violentă (de obicei, acestea vin împreună) dacă te adăpostești corespunzător.

  • Evită să stai pe vârfuri, în creastă sau în zonele plate și expuse în timpul unei furtuni. Dacă te surprinde furtuna și te afli în aceste locuri, este important să știi că zona mediană a crestei este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei.
  • Evită să stai lângă apă, lacuri, stâlpi înalți sau cu marcaje.
  • Evită să stai sub copaci înalți sau solitari. Dacă te afli deja în pădure, alege să stai între pâlcurile de copaci mai mici și nu lângă arborii înalți.
  • Evită să cauți refugiu în grote sau surplombe, deoarece există riscul de a forma o punte de scurtcircuit peste deschizătură. În timpul furtunilor însoțite de ploi și descărcări electrice, senzația de securitate pe care o oferă o mică grota sau o surplombă este înșelătoare. Pentru a fi relativ în siguranță într-o grotă, trebuie să ai cel puțin 1 metru distanță de pereții laterali, 3 metri distanță deasupra capului și cel puțin 20 de metri față de intrare.

Nu te apropia niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact electric, curentul va străbate tot corpul tău, cauzând leziuni ale organelor interne.

În cazul în care nu mai ai timp să cobori într-o zonă mai sigură și fulgerele sunt deja în jurul tău:

Orientează-te rapid și caută o mică ridicătură sau o platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiește-te la cel puțin 1 metru distanță de acel punct (care ar trebui să fie de aproximativ 5-10 ori mai înalt decât poziția ta ghemuită). Evită pietrele umede și zonele cu licheni.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *