Ministerul Sănătății, în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică și direcțiile de sănătate publică, desfășoară în luna septembrie a anului 2023 o serie de activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile.

Această campanie vizează transmiterea de informații relevante despre gripa și vaccinarea antigripală, dar și despre SARS-CoV-2 și vaccinarea împotriva COVID-19.

Gripa, deși este adesea considerată o afecțiune obișnuită, este, de fapt, o boală infecțioasă extrem de contagioasă cu impact semnificativ asupra sănătății publice. Aceasta este responsabilă pentru un număr însemnat de cazuri simptomatice anual în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European, ajungând până la 50 de milioane, și provoacă între 15.000 și 70.000 de decese pe an.

Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă modalitate de prevenire a gripei. Cu toate acestea, acoperirea vaccinală pentru gripă în unele țări europene, inclusiv România, este sub ținta recomandată de 75% pentru vârstnici, deși această măsură de sănătate publică ar putea preveni aproximativ 37.000 de decese în Uniunea Europeană anual.

În sezonul gripal 2022-2023 din România, au fost raportate 3.900 de cazuri de gripă confirmate de laborator și s-au înregistrat 97 de decese. Până la data de 21 mai 2023, aproximativ 1.486.600 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate antigripal cu vaccinul distribuit de Ministerul Sănătății.

Pe lângă gripă, virusul COVID-19 a avut un impact semnificativ la nivel global, generând până la data de 17 mai 2023, 766.440.796 de cazuri și 6.932.591 de decese. În România, în anii 2020 și 2021, au fost înregistrate 1.813.823 de cazuri și 58.971 de decese.

Având în vedere circulația simultană a acestor două virusuri, vaccinarea antigripală devine esențială, deoarece co-infecția cu virusul gripal și SARS-CoV-2 poate avea consecințe grave, în special în rândul populației vulnerabile.

Vaccinarea antigripală aduce numeroase beneficii, printre care:

  • Prevenirea îmbolnăvirii;
  • Reducerea severității și duratei bolii, adesea limitând-o la forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile);
  • Scăderea semnificativă a spitalizărilor și deceselor cauzate de gripă și pneumonii;
  • Reducerea numărului de consultații medicale și a vizitelor la domiciliu;
  • Scăderea solicitărilor pentru serviciile de ambulanță;
  • Reducerea numărului de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute;
  • Limitarea utilizării antibioticelor în cazurile de afecțiuni respiratorii compatibile cu gripa.

Dacă vă încadrați în grupele populaționale cu risc crescut enumerate mai sus, este recomandat să vă adresați medicului de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripală gratuită.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *