Şefa Băncii Centrale Europene intră în ofensivă. Christine Lagarde avertizează că instituția va acționa imediat în cazul în care companiile vor majora prețurile produselor și salariile, deoarece acest lucru ar putea agrava semnificativ problema inflației.

Potrivit unui articol publicat în Business Magazin și citat de Bloomberg, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, afirmă că instituția nu va ezita să acționeze în cazul în care oficialii observă o creștere simultană a prețurilor produselor din partea companiilor și a salariilor.

Într-un interviu acordat ziarului regional francez La Provence, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a subliniat că factorii de decizie politică mai au încă mult de făcut pentru a controla inflația.

Potrivit declarațiilor sale, oficialii doresc să afle dacă întreprinderile sunt dispuse să accepte o reducere a profiturilor pentru a compensa angajații, sau dacă vom asista la o situație în care ambele aspecte – marjele și salariile – vor crește simultan, a subliniat ea.

Președintele BCE a declarat că o creștere simultană a ambelor aspecte ar contribui la riscurile de inflație și că instituția nu va rămâne pasivă în fața acestor riscuri.

Comentariile președintei BCE vin înaintea unei decizii programate pentru 27 iulie, care se preconizează că va implica o creștere a ratei dobânzii cu un sfert de punct. Factorii de decizie politică discută posibilitatea de a crește din nou costurile împrumuturilor la următoarea ședință din septembrie.

Nume importante, precum Joachim Nagel, președintele Bundesbank, anterior au susținut o nouă creștere în acel moment. Cu toate acestea, joi, el nu a menționat aceasta, declarând că pragul la care ratele vor fi stabilite va fi decis „în funcție de date”.

Ignazio Visco, șeful Băncii Italiei, cunoscut pentru prudența sa, și-a îndemnat colegii la începutul acestei săptămâni să acționeze cu prudență, susținând că BCE ar trebui să adopte o „abordare simetrică” în fața tuturor problemelor care apar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *