logo
RNTV Live

Sectorul agricol din România se confruntă cu o lipsă de tractoriști. Salariile în această industrie pot ajunge până la 3.000 de euro

OIP
Constantin Corina

Agricultura românească suferă din lipsa tractoriștilor, chiar dacă salariile pot atinge 3.000 de euro

România se confruntă cu necesitatea de a avea cel puțin 400 de tractoriști, conform celor mai recente date. Fermierii se plâng că nici măcar salariile comparabile cu cele din Vest nu reușesc să atragă tinerii către această meserie. Salariile tractoriștilor încep de la 3.000-4.000 de lei, însă unii pot câștiga chiar și 14.000 de lei net, în funcție de utilajul pe care îl conduc. Cele mai mari salarii din acest domeniu se găsesc în zona Ardealului.

Lipsa de tractoriști se datorează faptului că cei mai în vârstă nu sunt familiarizați cu utilajele moderne, tinerii nu sunt interesați de această meserie, iar liceele de specialitate nu îi pregătesc suficient pe elevi. Cele mai multe școli agricole se află în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman, însă majoritatea elevilor nu își doresc să urmeze o carieră în agricultură, ci doar să-și încheie studiile liceale. România dispune de aproximativ 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care doar 10 milioane de hectare sunt folosite pentru terenuri arabile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor