logo
RNTV Live

Se scoate la licitație un tronson din autostrada Ploiești-Brașov, pentru prima dată după 2020

DN-1-iesire-spre-Fagaras
Ștefan Petre

Tronsonul Ghimbav – Cristian (din județul Brașov), parte a proiectului autostrăzii Ploiești – Brașov, va fi scos la licitație pentru execuție până la sfârșitul anului, potrivit unui anunț făcut duminică de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Acesta va fi primul lot din traseul A3 Ploiești-Brașov lansat în licitație după ce în 2020 s-a deschis lotul Râșnov – Cristian, lung de 6 kilometri.

Ministrul Sorin Grindeanu a precizat că, în faza inițială, autostrada ar fi avut 160 de kilometri (n.r proiectul Consitrans era cu o lungime de 120 km) și că nu a acceptat costul de 8 miliarde de euro, imposibil de susținut din buget. Ulterior, CNAIR a propus un traseu cu doar 105 kilometri de construit și viteză limitată la 80 km/h prin viraje mai strânse.

Prima fază de proiect ne ducea la un cost de vreo 8 miliarde de euro pe 160 de kilometri (170 km e distanța totală între București și Brașov) ceea ce este incredibil… așa ceva. Nu peste tot trebuie să merg prin tunel, nu peste tot trebuie să ținem cont de ceea ce spun autoritățile locale, am reduc costurile la 4 miliarde. Pe partea de Brașov, Cristian, Ghimbav și așa mai departe, eu sunt optimist că acel lot îl putem scoate până la sfârșitul anului la licitație. Toată acea bucată pe zona Brașov, cu Ghimbav, Cristian, legătura pe treaba aceea. Dacă se lucrează foarte bine cred că toate studiile de fezabilitate se pot finaliza, așa, lucrându-se foarte bine la sfârșitul anului viitor și aplicat. Poate fi un termen pentru a scoate la licitație pentru execuție diferența”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Tronsonul de doar câțiva kilometri pe care l-a menționat ministrul Grindeanu va face practic legătura între nodul rutier de la Ghimbav al Autostrăzii Brașov – Făgăraș (contract de proiectare cu Search prelungit pentru 2024) și Centura Râșnov (Autostrada Râșnov – Cristian de 6,3 km).

Sursă: Economedia

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor