logo
RNTV Live

Se conturează unirea Mitropoliei Moldovei cu cea a Basarabiei în cadrul Bisericii Ortodoxe Române?

mitropolitul_Vladimir
Theo Tănăsescu

Joi, la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, este programată o ședință cu toți protopopii și stareții de mănăstiri subordonați mitropolitului Vladimir. Se anticipează că în cadrul acestei întâlniri va fi abordată propunerea unor preoți privind posibila aderare în corpore a acestei structuri bisericești la Patriarhia Română.

Conform preotului Pavel Borșevschi, mitropolitul a convocat adunarea în urma primirii unei scrisori astăzi din partea clericilor din sectorul Botanica al Chișinăului. Scrisoarea îl îndeamnă pe mitropolit să considere trecerea la Biserica Ortodoxă Română, conform informațiilor furnizate de stiripesurse.md.

Doar un singur preot din sectorul II al protopopiatului de Chișinău s-a exprimat împotriva integrării Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Protopopul de Botanica, preotul Pavel Borșevschi, a furnizat această informație pentru Jurnal.md. Important de menționat este că sectorul II al protopopiatului de Chișinău cuprinde 30 de biserici din sectorul Botanica, precum și din localitățile Sângera, Revaca, Băcioi, Străsiteni și Brăila.

Scrisoarea transmisă Mitropolitului Vladimir

„Scrisoarea e semnată de majoritatea preoților din protopopiat. Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru biruința armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastră de suferință. Doar am avut și noi un război în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. În asemenea cazuri, când se spune „biruință”, e vorba de umilire. E un lucru care nu poate fi nicicum explicat din punct de vedere creștinesc.

Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a relatat preotul Pavel Borșevschi.

Amintim că, la 5 septembrie curent mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care îl informează că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. În scrisoare se mai arată că „poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor