logo
RNTV Live

Se continuă negocierile pentru a evita incapacitatea de plată a Statelor Unite

bani
Dumitrache Catalina

Numărătoarea inversă merge spre o posibilă incapacitate de plată a Statelor Unite. Echipele lui Joe Biden şi negociatorii taberei republicane au căutat din nou marţi, fără succes imediat, un compromis bugetar delicat.

,,Fiecare dintre cele două tabere trebuie să înţeleagă că nu va avea tot ce îşi doreşte. Încercăm să ajungem la un buget rezonabil şi susţinut de cele două partide”, susține Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Negociatorii republicani şi democraţi, s-au întâlnit din nou pentru câteva ore marţi, după ce deja au lucrat luni până noaptea târziu. Preşedintele Joe Biden va fi informat cu privire la stadiul discuţiilor.

Executivul nu intenţionează să treacă în forţă invocând al 14-lea amendament la Constituţie, chiar dacă timpul presează înainte de 1 iunie, dată la care ar putea avea loc o incapacitate de plată a SUA fără precedent şi periculoasă.

Textul interzice ,,să se pună sub semnul întrebării” solvabilitatea primei puteri mondiale.

,,Asta nu ar rezolva problema pe care o avem acum”, spune ea despre strategia menţionată recent de preşedintele american.

Emiterea de noi împrumuturi fără preocupări legate de ,,plafonul datoriei” ar fi necesară.

Totuși, este subiectul tuturor discuţiilor în acest moment. Congresul trebuie să-l majoreze rapid pentru a evita falimentul (default), ceea ce, potrivit Trezoreria americane, s-ar putea întâmpla peste nouă zile.

Guvernul federal s-ar afla atunci mai mult sau mai puţin rapid în incapacitatea de a plăti anumiţi funcţionari publici, de a achita anumite beneficii sociale şi de a rambursa unii creditori.

Potrivit economiştilor, ar urma o panică financiară şi o recesiune masivă, cu efect de contagiune la scară planetară.

Republicanii cer un efort bugetar pentru a vota în favoarea unui plafon mai mare al datoriei – în prezent este de peste 31.000 de miliarde de dolari.

Democraţii conduşi de Joe Biden sunt favorabili şi ei reducerii deficitului.

Fiecare tabără are idei opuse despre cum să realizeze acest lucru.

Casa Albă ar dori să impoziteze mai mult pe cei mai bogaţi şi marile companii, fără a atinge beneficiile sociale sau imensele proiecte de investiţii ale preşedintelui. În mod clar, pentru a creşte veniturile statului federal.

Conservatorii ar prefera reducerea cheltuielilor publice.

Şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, care este principalul adversar al Casei Albe în acest dosar, a declarat marţi că conservatorii au fost “singurii care au făcut ceva” pentru a evita un default, prezentând un proiect bugetar de rigoare.

Compromisul, potrivit presei americane, ar putea fi găsit asupra unor posturi bugetare ţintite, într-o realocare a fondurilor destinate combaterii pandemiei de COVID-19 şi printr-o îngheţare a anumitor cheltuieli, a căror durată este aprins dezbătută.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor