logo
RNTV Live

Se caută specialiști în muniție. O uzină celebră din Prahova renaște din propria cenușă/ Foto

Munitie (Large)
Oana Stoica

Povestea Uzinei Mecanice de la Plopeni este una zbuciumată, iar de istoria ei sunt legate zeci de mii de destine ale celor care au lucrat aici.

Uzina a luat ființă în 1937, în timpul monarhiei. Atunci se numea Fabrica Mărgineanca. În anii 60 – 70, fabrica de armament de la Plopeni, era celebră nu doar în România, ci și peste fotare. Peste 20.000 de oameni lucrau atunci în trei schimburi. Se fabrica masiv munițe, iar UM Plopeni era principalul furnizor al Armatei Române. Erau 25 de hale de producție întinse pe 4 hectare.

Relațiile strânse dintre România și țările arabe, au făcut ca uzina de armament de la Plopeni să devină principala furnizoare de muniție pentru Iran și Irak. Uzina fabrica muniție de la calibrul 23 mm până la 152 mm, respectiv muniții pentru artilerie, aruncătoare de grenade, instalații pentru crearea culoarelor în câmpurile de mine, submuniții pentru loviturile de minim 80 km bătaie, dar li alte sisteme pirotehnice.

Nimeni nu prevestea, în acea perioadă de glorie, că viitorul va fi sumbru pentru producătorul de muniție. După revoluție, uzina a intrat în regres masiv, numărul comenzilor a început să scadă, iar din 1998 au început disponibilizările. Mii de oameni au fost dați afară în câțiva ani. Au urmat proteste masive, dar numărul salariaților continua să scadă.

În paralel, cei care conduceau pe atunci uzina, au contribuit și la furtul masiv, reclamat de liderii de sindicat și angajații rămași. S-a vândut pe nimic sau s-a furat, bucată cu bucată din Uzina Mecanică. În 2010, cu doar 166 de salariați, uzina era în pragul falimentului și a desființării.

Iată însă că în acest moment, cu un management nou, uzina de la Plopeni renaște. Noul director General, Tiberiu Pârvu (foto), este optimist.

În ultimul an numărul salariaților a crescut la 280 iar comenzile au crescut. Pentru că mulți dintre specialiștii formați aici au ieșit la pensie sau au plecat din țară, acum UM Plopeni vrea să angajeze alții. ”Uzina Mecanică Plopeni este pe drumul cel bun. Nici nu s-a desființat, nici nu a dispărut, cum credeau mulți. Comenzile au crescut și tocmai de aceea facem și angajări. Căutăm specialiști în muniții, ingineri proiectanți și mecanici. Suntem în plin proces de redresare și dezvoltare”, ne-a declarat Tiberiu Pârvu, directorul Uzinei Mecanice Plopeni.

 

 

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor