Vrei ca micuţul tău să practice un sport, dar nu te poţi decide care? Află că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Alegerea unui sport ţine de foarte multi factori atât fizici, cât şi psihologici, atrag atenţia specialiştii. Unul dintre aceşti specialişti este ploieşteanca Ilenuţa Tudor.

De profesie psiholog, femeia de 41 de ani, a înţeles că micuţii noştri au multe carenţe în dezvoltarea personală fizică şi psihică, în mare parte din cauza sistemului de educaţie şcolar. Aşa că ea a creat un centru, Dinamic Kids, cu mai multe locaţii în Ploieşti, unde ţine ateliere menite să aducă copiii între 4 si 11 ani spre sportul de masa, dar şi spre cel de performanţă.

“Acest proiect este bebeluşul nostru al clubului sportiv Dinamic sport, pentru că am vrut ca acest segment de copii cu vârsta între 4 şi 11 ani, să facă sport, să ducă o viaţă sănătoasă. Ei şi părinţii lor. Dacă părinţii înţeleg care este beneficiul sportului pentru copii, vor înţelege şi copiii. Este păcat că micuţii aleg să facă alte activităţi extraşcolare, dar nu mişcare, pentru că sunt bine cunoscute efectele benefice ale sportului asupra fizicului şi psihicului. Noi nu lucrăm doar pe exerciţiul fizic, ci pe tot ceea ce presupune un sport-cooperare, strategie, viteză de reacţie, disciplină, şi toate acestea sunt învăţate prin joacă. Habar nu au că muncesc la dezvoltarea lor personală prin această joacă”, explică Ilenuţa Tudor.

Părinţii îşi aduc copiii la Ilenuţa convinşi că sunt buni într-un anumit sport. Ea le testează acele calităţi care sunt potrivite sportului respectiv şi descoperă dacă copilul se potriveşte sau nu cu acel sport.

“De obicei se întâmplă aşa: părinţii duc copilul la un anumit sport şi după o perioadă, acesta observă că nu-i place şi renunţă. nu-i place pentru că nu are anumite aptitudini şi nu-i reuşesc anumite cerinţe. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi foarte bun la alt sport. noi trecem aici prin toate sporturile, ei au posibilitatea să înţeleagă şi să aleagă pe cel care i se potriveşte. Noi lucrăm prin jocuri de mişcare şi trecem prin fiecare sport. Vorbim nu numai despre strategie, ci şi despre când s-a inventat sportul respectiv. Eu creez lecţiile personalizat şi mă pregătesc pentru fiecare în parte. Pot lucra cu unul pe viteză de reacţie cu altul pe cooperare, pe găsirea de soluţii, pe concentrare şi tot aşa, adică acolo unde văd că sunt anumite probleme. Cei mai mulţi, mai ales cei singuri la părinţi, dar găsesc asta şi la cei cu fraţi, sunt individualişti. Acel copil nu o să fie niciodată bun la sportul de echipă, dar lucrăm. nu e vina lor sau a familiei, ci mai ales a şcolii, care îi învaţă să fie competitivi, dar nu cu ei, ci cu ceilalţi. Aici învaţă să îşi depăşească condiţia, să se concentreze să fie mai bun decât a fost la jocul trecut, să găsească soluţii, mai multe, nu una singura prin gândire laterală. toate acestea îi ajută în viaţa de zi cu zi, chiar dacă poate nu vor face un sport de performanţă”, povesteşte Ilenuţa Tudor care a devenit instructor sportiv după ce a făcut mai multe cursuri în domeniu.

Tot în urma unui curs făcut de ea, copiii au acum şi atelier de Pilates. “Ne jucăm , dar jucându-ne, ei învaţă să respire corect, ceea ce e foarte important, să aibă o postură corectă a spatelui, să îşi coordoneze bine mişcările, să se concentreze, să calce bine, pentru că unii au această problemă necorectată. Dacă învaţă să se concentreze pe propriul corp, se vor concentra şi la lucrurile importante din viaţa lor, pe învăţătură şi alte activităţi. Vreau să fac un master în kinetoterapie, pentru că am descoperit că mişcările de aici sunt în oarecare măsură cele de la Pilates”, spune Ilenuţa.

Proiectul Dinamic Kids cuprinde 25 de ateliere structurate pe parcursul a doi ani. Un singur atelier care poate fi despre nutritie, istoria sportului sau orice are legatura cu sportul şi viata sănătoasă se desfasoara pe parcursul a una sau două luni.

Vara, copiii merg în tabere tematice. “Am dedicat fiecare zi studierii unei materii. Dar totul se desfăşoară în joacă. Jocul consoanelor şi vocalelor, de exemplu. Sau prinde doar mâncarea comestibilă, jocuri de echipă. Totul menit să-i distreze, dar în acelaţi timp să înveţe să se ajute între ei, să se concentreze şi să găsească soluţii. Anul acesta mergem la sibiu, la Râul Sadului, unde vom avea ca temă Sportul pe mapamond. În activitatea mea sunt ajutată de patru tineri voluntari care spun că şi-au dezvoltat foarte bine abilităţile de când vin la ateliere”, a declarat instructorul sportiv.

Şi pentru că a fost invitată la mai multe petreceri pentru copii, Ilenuţa se gândeşte serios să de dezvolte şi pe această latură, venind cu ceva nou pe piaţa de divertisment şi educaţie pentru copiii din Ploieşti. Fiica Ilenuţei, Ana, este elevă la Liceul de Artă din Ploieşti şi îşi exersează talentul la pictură..pe feţele copiilor, ajutându-şi mama la diverse activităţi. Mai nou, ea este şi mascota Dinamic Kids.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *