during the UEFA Champions League Final between Juventus and Real Madrid at National Stadium of Wales on June 3, 2017 in Cardiff, Wales.

International Board a pregătit un raport cu numeroase modificări în regulamentul jocului, schimbări pe care le va analiza în martie 2018.

Marco van Basten, probabil cel mai mare atacant din istorie, actual director tehnic FIFA, a propus la începutul anului schimbări importante în fotbal, la care se gândea de multă vreme.

Și regulile jocului se vor modifica în curând, chiar dacă nu atât de spectaculos pe cât ar fi vrut olandezul.

Ieri, într-un interviu pentru The Times, fostul arbitru englez David Elleray, director tehnic la International Board (IFAB), a dezvăluit raportul Play Fair. Ce include numeroase noutăți în regulament, care vor fi analizate în martie 2018, la următoarea adunare generală IFAB. Iată doar cinci dintre ele:

  1. Timp de joc efectiv de 60 de minute

Meciurile nu vor mai dura 90 de minute, ci numai 60, dar va fi timp de joc efectiv. Ceasul se va opri de fiecare dată când mingea va ieși din teren.

  1. Pornești singur la fazele fixe

Pentru a mări viteza jocului, un fotbalist va putea porni singur în acțiune la fazele fixe (lovituri libere, cornere sau de la mijlocul terenului, la startul partidei ori după goluri). Și nu cu pasă, ca până acum.

  1. E gol dacă faci henț pe linia porții

Dacă ești pe linia porții și oprești mingea cu mâna premeditat, atunci nu se mai acordă penalty și eliminare, ci direct gol pentru echipa în atac. „Un fel de gol de penalitate, ca eseul de penalitate din rugby”, a comentat L’Équipe, care dă exemplu hențul lui Luis Suárez la Uruguay – Ghana, în minutul 120 al „sfertului” CM 2010. „Acel penalty nu a fost transformat, iar celeștii s-au calificat la penaltyuri. Cu această modificare, Ghana ar fi jucat în semifinale”.

  1. Partida se încheie când iese mingea

În viitor, întâlnirile nu se vor mai termina la fluierul arbitrului. Ci numai după ce balonul părăsește suprafața de joc, o dată timpul expirat. Din nou, ca la rugby.

  1. Dacă portarul apără penalty-ul, faza se termină

În prezent, când un goalkeeper respinge mingea la o lovitură de pedeapsă, cel care a executat sau un coechipier poate relua în plasă. IFAB vrea ca faza să se oprească imediat după ce portarul parează penaltyul. Și nimeni să nu mai poată marca după aceea.

Alte 5 schimbări prevăzute de International Board

– Dacă portarul ia mingea în mână după o pasă cu piciorul a unui coechipier, se va acorda penalty pentru echipa adversă. Nu lovitură liberă indirectă, cum se întâmplă acum;

– Un jucător nu va mai fi obligat să lase mingea să iasă din careu când portarul reia jocul cu aut de poartă de la 6 metri;

– Un ceas electronic, care va apărea pe tabela de marcaj, va funcționa în același timp cu ceasul arbitrului;

– Un fotbalist care marchează cu mâna va fi eliminat. Cei ca Maradona sau Messi vor fi trimiși la cabine;

– Loviturile libere se vor putea executa și cu mingea în mișcare.

sursa: gsp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *