logo
RNTV Live

Schengen: Cererea dezbaterii vetoului “arbitrar” al Austriei și Olandei

C7866E1C-B78E-4856-A965-07F1BB731796
Tudor Teodora

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a cerut oficial organizarea unei dezbateri realizate de Parlamentul European, prin Comisia parlamentară pentru libertăți civile, justiției și afaceri interne (LIBE), pentru a discuta votul Austriei și Olandei în cadrul Consiliului JAI din decembrie 2022 pe tema Schengen.

Austria s-a împotrivit intrării în spațiul Schengen a României și a Bulgariei, iar Olanda s-a opus aderării Bulgariei.

”Austria și Olanda trebuie să explice în fața Parlamentului de ce nu respectă Tratatele și legislația Schengen. Cele două state au blocat, la 8 decembrie, accesul României în Schengen. Fără absolut niciun argument rațional ce ar avea legatură cu propunerea Comisiei Europene de a extinde spațiul de liberă circulație. Și-au folosit dreptul de veto în mod abuziv, încălcând în mod asumat Tratatele UE. Prin urmare, am cerut implicarea Comisiei parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru a dezbate cât mai urgent, folosirea arbitrară a votului în Consiliul UE”, arată Tomac într-un comunicat de presă.

Conform șefului PMP, ”miniștrii de Interne din Austria și Olanda trebuie chemați să răspundă în fața Comisiei de ce au votat împotriva unității europene; trebuie să explice de ce au sancționat România și Bulgaria în timp ce ele însele au primit recomandări pentru deficiențe în aplicarea legislației Schengen. Parlamentul trebuie să se implice mai mult. Altfel, votul din 8 decembrie va deveni un precedent periculos”.

Acesta susține că Fernando Lopez Aguilar, președintele comisiei LIBE, este de acord cu dezbaterea.

Parlamentul European a votat 4 rezoluții, lipsite de caracter obligatoriu, în sprijinul aderării României și Bulgarie în spațiul Schengen.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici: Schengen: Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) cere ca Parlamentul European să dezbată vetoul ”arbitrar” al Austriei și Olandei

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor