Foto: Salvamont Hunedoara

O operațiune dificilă a avut loc în Masivul Parâng, unde 50 de turiști au fost surprinși de viscol pe munte.

Salvamontiștii au intervenit și i-au coborât în siguranță înainte ca condițiile meteorologice să se înrăutățească.

Zona sub avertizare cod portocaliu de ninsori și viscol , zapada prospat cazuta , grup de 50 de persoane … dacă la asta se mai aduga și putina neșansă existau toate ingredientele ca o tură pe munte, aproape ratata, sa se transforme intr-o tragedie … Astazi în masivul Parang , zona de creasta către vf Parangul Mare.

Au intervenit salvamontiștii aflați în serviciul de tura operativa din Baza Salvamont Rusu din cadrul Salvamont Petroșani și Salvamont Hunedoara.

  • au comunicat salvamontiștii pe facebook.

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România spune pentru Digi24: „Vorbim despre un grup organizat. Se pare că și numărul de instructori care a fost alături de acest grup a fost foarte mic, disproporționat față de numărul mare de turiști. Regretabil pentru noi este că oamenii au abordat acest traseu în condițiile în care starea vremii se anunța că nu este bună în aceste momente. S-a anunțat că zona este sub cod galben, intră sub cod portocaliu, că se strică vremea, că sus la munte ploaia se va transforma în lapoviță și ninsoare. Deja avem strat de zăpadă de 10-15 cm, nins de două-trei zile. Deci nu erau condiții pentru astfel de acțiune. Credem că dacă 2-3-5-10 alpiniști încercau să-și verifice calitățile fizice în astfel de condiții pregâtindu-se pentru expediții în mari munți înțelegeam, dar să duci 50 de oameni în astfel de condiții, credem că cei care au organizat n-au procedat corect și n-au estimat foarte bine riscurile la care supun un astfel de grup.

E foarte bine că au anunțat din timp, colegii mei s-au mobilizat, au reușit să-i găsească pe toți, să-i coboare controlat de acolo. Pentru că, totuși, să te retragi din Parângul Mare…întâlnești câteva zone în care chiar poți fi în pericol. Să nu uităm că în urmă 2-3 ani, trei persoane au fost prinse de o avalanșă. Una dintre ele chiar a decedat. Deci diferența dintre viață și moarte se face foarte ușor în câteva pasaje din acest traseu. Le recomandăm tuturor să înțeleagă că muntele e acolo, va rămâne acolo, și să meargă pe munte doar atunci când au condiții foarte bune, să fie vizibilitate, vreme stabilă, să aibe ghizi în care să aibă încredere, pentru că nu e normal să ai 3-4 ghizi la un grup de 50 de oameni. Să sperăm că nu ne vom mai confrunta cu astfel de probleme. E început de iarnă și să sperăm că lumea va deveni din ce în ce mai responsabilă și va trage învățămintele cele mai bune din astfel de acțiuni”.

Videoclipul poate fi vazut aici.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *