Ordonanţa de majorare a salariilor bugetarilor cu 10% adânceşte inechităţile din sistem, deoarece salariaţii cu venituri de 2.300 lei vor primi doar 230 lei în plus, în timp ce cei cu salarii de 8.000-9.000 lei vor beneficia de o creştere de 900 lei, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Bogdan Şchiop. „Încercăm să tragem un semnal de alarmă. (…) Mesajul nostru nu este neapărat împotriva guvernanţilor”, a subliniat Bogdan Șchiop.

“Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, astăzi, începând cu ora 11:00 organizează un protest la Guvernul României având ca şi principale revendicări următoarele: stabilirea de către Guvernul României a unor politici clare prin care să urmărească eliminarea discriminărilor salariale în sectorul de activitate administraţie publică. Ştim cu toţii ceea ce ce s-a întâmplat cu ultima ordonanţă care, din punctul nostru de vedere, adânceşte şi mai mult inechităţile din sistem. O majorare procentuală grosieră, adică la modul grosolan, de 10 procente, înseamnă că salariaţii care au venituri de 2.300 lei, de exemplu, vor avea o creştere salarială de 230 lei, pe când cei care au 8.000-9.000 vor avea de 900 lei. Întotdeauna noi am solicitat să se identifice o metodă de a echilibra şi de a aduce un pic mai sus salariile situate în partea de jos a grilei de salarizare”, a spus Bogdan Şchiop.

El a menţionat că o altă revendicare este reprezentată de faptul că se doreşte un dialog social real.

“Revin la ultima ordonanţă adoptată în sensul ăsta. A fost pusă spre consultare într-o zi, a doua a zi a fost convocat de urgenţă CES-ul şi după-masa a fost adoptată. Numai consultare nu este lucrul ăsta şi numai transparenţă nu este”, a precizat Bogdan Şchiop.
„Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă”

Întrebat ce măsuri vor fi luate în cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, el a afirmat că protestul face parte dintr-un calendar de acţiuni, iar pentru moment organizaţia se află într-un proces de consultare cu membrii privind acţiuni sindicale viitoare.

De asemenea, Bogdan Şchiop a declarat că la protestul de joi au fost convocate 350 de persoane.

“Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă, să sensibilizăm atât populaţia, cât şi pe dumneavoastră, reprezentanţii mass-media, de situaţia în care ne aflăm acum. Mesajul nostru nu este îndreptat neapărat împotriva guvernanţilor. Nici n-am trimis solicitare să ne primească să ne întâlnim pentru că, din punctul nostru de vedere, considerăm că vor continua să sfideze tot ceea ce înseamnă probleme reale ale salariaţilor din sectorul de activitate administraţie”, a spus Bogdan Şchiop.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) organizează joi, în intervalul orar 11:00 – 13:00, un miting de protest în Piaţa Victoriei, la care participă reprezentanţi ai instituţiilor atât din administraţia centrală, cât şi locală, din primării, din consilii judeţene, dar şi din instituţii ale organizaţiei sindicale care acoperă aproximativ 28 de ministere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *