logo
RNTV Live

S-a stins din viață actrița Camelia Zorlescu

actrita-camelia-zorlescu-a-murit-anunta-teatrul-nottara-781439
Theo Tănăsescu

Luni, la vârsta de 84 de ani, s-a stins din viață actrița Camelia Zorlescu.

Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la Capela Bellu Ortodox, la ora 12,00.

Camelia Zorlescu s-a născut la Galaţi, în 1938. De mică, a simţit care îi e drumul: cânta, dansa, spunea poezii pe scena din curtea bunicilor. Şi joaca i-a devenit profesie. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Dina Cocea, Ion Cojar şi Ion Olteanu. A fost repartizată la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde tocmai se înfiinţase secţia în limba română. Acolo a luat şi primul premiu important, pentru rolul din “Doi pe un balansoar”, spectacol în care îl avea partener pe Constantin Diplan.

Din 1965, a fost actriţă a Teatrului Nottara. A venit prin concurs, alături de Ştefan Iordache şi Gilda Marinescu, sub directoratul lui Horia Lovinescu. Primul rol a fost în 1966, în spectacolul “Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, alături de o distribuţie remarcabilă – Liliana Tomescu, Melania Cârjă, Ştefan Tapalagă.

A urmat o carieră construită cu multă dăruire şi cu iubire. Camelia Zorlescu a făcut parte din distribuţia unor spectacole care au făcut săli pline la Nottara precum “Meşterul Manole” de Octavian Goga, regia Ion Olteanu, “O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, regia Lucian Giurchescu, “Othello” de Willliam Shakespeare, regia Cornel Todea, “Ultima oră” de Mihail Sebastian, regia Valeriu Moisescu, “Timon din Atena” de William Shakespeare, regia Dinu Cernescu, “Sentimente şi naftalină” de Sidonia Drăguşanu, regia Mihai Berechet, “Karamazovii” de Horia Lovinescu, regia Dan Micu, “Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, regia Alexandru Dabija, “Brăţara falsă” de Paul Everac, regia Eugen Todoran, “Scapino”, după Moliere, regia Alexandru Dabija, “Floarea de cactus” de Pierre Barillet şi Pierre Gredy, regia Mircea Cornişteanu, “Într-o dimineaţă” de Mihai Ispirescu, regia Dan Micu, “Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, “Prinţul negru” de Iris Murdoch, regia Cornel Todea, “Întâlnire la Senlis” de Jean Anouilh, regia Geo Saizescu, “Soţul păcălit” de Moliere, regia Mircea Cornişteanu, “Titanic vals” de Tudor Muşatescu, regia Dinu Cernescu.

A jucat şi în numeroase filme, semnate de regizori importanţi – Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Alecu Croitoru, Nicolae Corjos, Nae Caranfil. Pentru rolul din filmul “Medalia de onoare”, regia Călin Peter Netzer, a fost nominalizată la Premiile Gopo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune. 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor