logo
RNTV Live

Rusia a trecut la producția unor bombe?!

fab-tw
Dudau Andreea Valentina

Rusia a început să producă în masă bombe planante de trei tone, cunoscute sub denumirea de FAB-3000!


Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat mai multe fabrici de armament din apropierea orașului Nijni Novgorod din centrul Rusiei, printre care se numără și o fabrică de bombe aeriene de tip FAB-3000, cu o greutate de trei tone, al căror proces de producție a început în februarie, conform relatărilor din Le Journal du Dimanche (JDD).

Aceste bombe fac parte din seria FAB-500 și FAB-1500. În comparație cu predecesorii săi, FAB-3000 cântărește de trei ori mai mult, adică trei tone, și conține o încărcătură activă de 1,5 tone echivalent trinitrotoluen (TNT), în timp ce FAB-500 conține 300 de kilograme echivalent TNT și FAB-1500 conține 700.

Noutatea constă în faptul că FAB-3000 este dotată cu un kit de ghidare care o transformă într-o “bombă planantă”. Această tehnologie a fost introdusă treptat începând cu a doua jumătate a anului 2023, permițând bombelor să planeeze până la 70 de kilometri, utilizând viteza avionului.

Înainte, bombele de tip FAB erau simple bombe gravitaționale, neavând capacitatea de ghidare, ceea ce obliga bombardierele să survoleze țintele pentru a le lansa, fără a asigura precizia loviturilor.

Aceste bombe planante prezintă provocări semnificative pentru Ucraina, deoarece sistemele antiaeriene deținute de Kiev nu au o rază de acțiune suficientă pentru a le intercepta. Astfel, acestea vor fi forțate să se apropie de linia frontului și să intre în raza de acțiune a armelor rusești.

În paralel cu fabricarea bombelor de tip FAB-3000, Serghei Șoigu a anunțat joi că producția de FAB-1500 s-a dublat. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, începând cu 1 februarie, avioanele de vânătoare-bombardier rusești au lansat 3.500 de bombe de tip FAB.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor