Ruinele unui fost palat, atracția unei comune din Prahova. În 1641, încălzirea în pardoseală era în trend

angajare

Ruinele unui fost palat, atracția unei comune din Prahova. În 1641, încălzirea în pardoseală era în trend

Poveștile din trecutul îndepărtat aduc la lumină informații impresionante despre ce era sau nu la modă. Construit în urmă cu aproape 400 de ani, fostul palat avea privilegii deosebie pentru vremea aceea. Avea o sală de baie cu finisaje din marmură, cu sistem pe roți de alimentare cu apă curentă adusă din răul Prahova. Impresionant este și faptul ca  avea încălzire în pardoseală și pereți. Pardoseala era din ceramică smălțuita sau din dale de piatră.

Este vorba mai exact despre Palatul Postelnicului Cantacuzino.Ruinele sale se află în Filipeștii de Targ si a fost construit  în anii 1635 – 1641.

Astăzi este o simplă ruină. Vremea, cutremurele și neputința au dat-o pradă trecerii timpului.

Se mai păstrează parțial pivnițele boltite și câteva din zidurile parterului. Nu sunt cunoscute cercetări arheologice întreprinse până în acest moment care să aducă la lumină o volumetrie a vechii reședințe. Pentru această reședință, contrar altor cazuri cum este cel de la Potlogi, nu s-a pus niciodată problema reconstrucției.

Cei care vor să vadă cu ochii lor ruinele palatului, trebuie să știe că în preajma sa există un spațiu pe care autoritățile locale l-au amenajat special pentru vizitatori. Parcul frumos amenajat în jurul său este singura legătura dintre trecut și prezent.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

hidro

2 COMENTARII

  1. Mintiti. EXISTA simulari ale volumetriei cladirii, pe baza cercetarilor ruinei. Mai documentati-va. Iar reconstructia ar fi o blasfemie si o distrugere de patrimoniu, normal ca nu s-a pus problema vreodata, ca totusi mai exista un minim respect pentru istorie si autenticitatea patrimoniului cultural-istoric !

  2. La Potlogi nu a fost vorba de reconstructie, ci de restaurare – sunt actiuni diferite. Ca restaurarea de acolo poate a alterat ceva din autenticitatea monumentului, e alta discutie – si in asemenea caz, cu atat mai mult n-ar trebui repetat ada ceva nicaieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here