logo
RNTV Live

Rotativă guvernamentală incertă în Bulgaria: Nikolai Denkov va forma guvernul

Nikolai-Denkov-1280×720
Dumitrache Catalina

Luni, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a încredinţat lui Nikolai Denkov mandatul să- și formeze guvernul. Denkov este un politician provenit din coaliţia alcătuită din formaţiunile liberale ,,Continuăm Schimbarea” (PP) şi ,,Bulgaria Democratică” (DB).

Coaliția menționată anterior este alianţa fostului premier demis prin moţiune de cenzură Kiril Petkov şi aflată pe locul doi la alegerile anticipate din 2 aprilie, care au fost al cincilea scrutin legislativ desfăşurat în Bulgaria în ultimii cinci ani.

Alianţa conservatoare câştigătoare a ultimului scrutin, formată din formaţiunea GERB a fostului premier Boiko Borisov şi Uniunea Forţelor Democratice (SDS), s-a înţeles cu alianţa PP-DB asupra unei rotative guvernamentale, în care premierii să fie schimbaţi alternativ la fiecare nouă luni, urmărind să depășească criza politică permanentă şi să evite o nouă rundă de anticipate.

Astfel, Denkov urmează să fie numit premier şi înlocuit în acest post după nouă luni de reprezentanta alianţei GERB-SDS, Maria Gabriel, care ar ocupa postul de vicepremier în prima parte a rotativei şi a demisionat în acest scop din postul de comisar european.

Sâmbătă, Maria Gabriel a anunţat că GERB sistează negocierile asupra viitorului guvern, după scurgerea unei înregistrări de la o reuniune a conducerii partidului ,,Continuăm Schimbarea” (PP), în care cei prezenţi afirmau, printre altele, că odată ce vor reveni la putere îi vor schimba pe toţi şefii serviciilor secrete numiţi de preşedintele Radev şi de Borisov când acesta era premier.

Alianţa formată între PP-DB a obţinut la alegerile legislative anticipate din 2 aprilie 24,6% din voturi, faţă de 26,5% pentru alianţa dintre GERB-SDS. Premierul desemnat Nikolai Denkov are acum la dispoziţie 7 zile, până pe 5 iunie, să propună un guvern sau să returneze mandatul dacă nu va putea forma o majoritate.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor