logo
RNTV Live

Românii cu drept de vot din străinătate, inclusiv turiștii, pot vota la europarlamentare în orice secție MAE

Ganea-la-vot-1
Constantin Corina

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți că, la alegerile europarlamentare, toți cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate, indiferent pot vota la orice secție MAE

Votarea în străinătate începe sâmbătă la ora 22.00 și se încheie luni, 10 iunie, la ora 08.00, ora României.

Iulian Ivan, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE, a declarat într-o conferință de presă că, la alegerile europarlamentare, toți cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate, indiferent de reședință, domiciliu sau ședere temporară, pot vota la orice secție de votare din afara țării, cu condiția să prezinte un act de identitate românesc valabil.

La aceste alegeri se vor utiliza tablete pentru verificarea dreptului de vot, validarea alegătorilor şi preluarea semnăturii pe cale electronică şi generarea listelor electorale suplimentare în variantă electronică, dar şi transmiterea proceselor verbale către Biroul Electoral pentru secţia de votare din străinătate, tot în sistem electronic”, a spus el.

„Dacă la ora 22.00 mai există alegători care se află la rând şi aşteaptă intrarea la secţia de votare, aceştia au posibilitatea să voteze până la ora 23.59”, a mai anunţat Ivan.

La sediul MAE, aproximativ 100 de persoane din Centrala MAE vor asigura permanența la sediul Biroului Electoral pentru străinătate. Aici va funcționa și un call-center, care va fi operațional de vineri seara până la finalizarea numărării voturilor.

„Noi apreciem că undeva, marţi, acest proces ar trebui să se închidă”, a spus Iulian Ivan.

Reprezentantul MAE a declarat că votarea în străinătate începe sâmbătă la ora 22.00 (ora României), odată cu deschiderea primei secții de votare în Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de votare va dura 34 de ore, desfășurându-se în funcție de fusul orar. Ultimele secții care vor închide sunt cele de pe Coasta de Vest a SUA și din Canada, luni, 10 iunie, la ora 08.00 (ora României).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor