logo
RNTV Live

Oamenii de știință au descoperit cum să producă electricitate din aer! Ce ne așteaptă în viitor?

download
Constantin Corina

Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst au găsit o modalitate de a genera electricitate prin recoltarea umidității din aer, conform newsweek.com.

Potrivit unei lucrări publicate în revista Advanced Materials, electricitatea poate fi recoltată din aer folosind un dispozitiv fabricat din aproape orice material. Acesta trebuie doar să fie punctat cu nanopori mai mici de 100 de nanometri (nm) – 0,000004 inci – în diametru.

„Este foarte interesant. Deschidem o ușă largă pentru recoltarea de energie electrică curată din aer.” , spune Xiaomeng Liu. Acesta este un student absolvent în inginerie electrică și informatică la Colegiul de Inginerie al UMass Amherst.

„Aerul conține o cantitate enormă de electricitate. Imaginați-vă o lume viitoare în care electricitatea curată este disponibilă oriunde ați merge. Efectul generic Air-gen înseamnă că această lume viitoare poate deveni realitate” spune Yao. Acesta este profesor asistent de inginerie electrică și informatică la Colegiul de Inginerie de la UMass Amherst și coautor al lucrării.

„Gândiți-vă la un nor, care nu este altceva decât o masă de picături de apă. Fiecare dintre aceste picături conține o încărcare și, atunci când condițiile sunt potrivite, norul poate produce un fulger, dar nu știm cum să captăm în mod fiabil electricitatea de la fulgere.”

Ceea ce am făcut este să creăm un nor construit de om, la scară mică, care ne produce electricitate în mod previzibil și continuu, astfel încât să o putem recolta. Ceea ce este mai șocant este că acest dispozitiv poate fi fabricat din aproape orice material.

„Capacitatea de a genera electricitate din aer – ceea ce atunci am numit „efectul de generare a aerului” – se dovedește a fi generică: literalmente orice tip de material poate recolta electricitate din aer, atâta timp cât are o anumită proprietate”, spune cercetătorul.

Sursa: newsweek.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor