Vești bune pentru cei care au lucrat în statele membre ale Uniunii Europene! Aceștia pot beneficia de pensie trebuie doar să parcurgă anumite etape pentru a deveni pensionari.
Cum poti beneficia de pensie pentru anii lucraţi în alte state UE
Românii care au muncit cel puțin un an în străinătate înainte de pensionare pot beneficia de pensia comunitară din statul pentru care au muncit şi au plătit contribuţii.
Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.
Cetăţenii români care au lucrat în afara granițelor şi au plătit regulat contribuţii, au dreptul la prestaţii de pensie în aceleaşi condiţii de vârstă şi de contribuţii prevăzute pentru cetăţenii ţării respective.
Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcţie de unde se află persoana pensionată
Așadar, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) din judeţul în care au domiciliul.
În acest caz, li se vor calcula vechimea în muncă pe teritoriul României. Dacă însă la momentul respectiv cetăţeanul român locuieşte sau munceşte în alt stat european, va trebui să aştepte să împlinească anii de ieşire la pensie din ţara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea în muncă necesară pe acel teritoriu.
Cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege. O persoană care a lucrat în România şi în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplineşte condiţiile necesare, în funcţie de tipul de pensie solicitată.
Condiţia de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană, care doreşte să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă, plătite contribuţiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.
În cazul în care muncitorul se întoarce în propria ţară sau se mută în altă ţară europeană, înainte de a fi îndeplinit condiţiile necesare, aceste condiţii pot fi îndeplinite continuând să muncească şi să verse contribuţii în gestiunea de prevederi sociale a ţării europene în care s-a mutat.
Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuţiile vărsate în alte ţări europene vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei ţări, în funcţie de contribuţiile vărsate.
Este bine de ştiut că românii stabiliţi definitiv peste hotare şi care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în ţara în care se află, iar acolo îi vor fi calculaţi şi anii munciţi în România.
Un alt aspect important şi bine de ştiut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă o persoană decide să plece din România în altă țară din UE, pensia poare fi transferată în țara în care acesta decide să se mute.
Pentru primitrea pensiei în altă țară sunt necesari mai mulți pași:
– deschiderea unui cont la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
– comunicarea detaliilor bancare, dresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) al casei teritoriale de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declaraţiei de transfer).
Cei care îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pot obține pensia pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.
Mai multe informații gasiți aici:Vești esențiale pentru românii care muncesc în străinătate! Cum pot beneficia de pensie – Bugetul.ro