logo
RNTV Live

Românii au nevoie de o rata de respingere a vizelor mult mai scăzută pentru a intra pe teritoriul american

7CA387E1-20BB-4812-9BFF-726BA859AB6E_4_5005_c
Tudor Teodora

Ambasadorul României pentru SUA, Andrei Muraru, a declarat ca rata de respingerii vizelor românilor de anul trecut a fost 17%.

Conform legislației americane, pentru a putea adera la Programul Visa Waiver (scutire de vize), țările doritoare necesita o rată de refuz mai mică de 3%.

Andrei Muraru a adăugat că există o necesitate pentru campanii de informare publică pentru a furniza informații referitoare la această procedură întrucât există foarte mulți oameni care aplică pentru aceste tipuri de vize fără a cunoaște riscurile completării neglijente ale formularelor.

”Există două componente, pe de o parte aceste condiţii care acoperă o gamă largă de domenii din sfera securităţii, intergritatea frontierelor, sistemul de emitere a paşapoartelor, regimul cetăţeniei, schimbul de informaţii privind terorismul şi crima organizată şi pe de altă parte, rata de refuz privind vizele care trebuie să fie mai mic de 3% într-un an fiscal. Există o foaie de parcurs în prima categorie de obiective pe care sperăm să o îndeplinim până la sfârşitul acestui an fiscal, până la sfârşitul lunii septembrie, astfel încât să ne rămână doar acest criteriu de îndeplinit al ratei de refuz”, a declarat ambasadorul român.

Muraru a precizat că în acest demers sunt implicate mai multe instituții românești, precum MAI, MAE, SRI și Ministerul Justiției.

”Cred că dacă suntem ferm angajaţi putem să facem acest lucru şi cred şi ştiu că dacă s-ar întâmpla acest lucru, partea americană ar primi-o ca pe un angajament foarte ferm al României”, a adăugat acesta.

În privința ratei de răspuns, Andrei Muraru a menționat că este destul de ridicată în continuare.

”Anul trecut a fost 17%, să spunem că acesta a fost un an special din cauza pandemiei, lucrăm îndeaproape cu partenerii iamericani să înţelegem împreună ce paşi trebuie făcuţi ca numărul de refuzuri să scadă. Săptămâna trecută am avut o discuţie la Washington cu reprezentanţi de nivel foarte înalt din agenţiile americane, şi de la Departamentul de Stat, şi de la Departamentul securităţii nationale, la care ambasadoarea SUA în România a dorit să participle, în care am enumerat paşii care urmează să fie făcuţi. Este foarte important angajamentul pe care Guvernul României ar trebui să îl ia în privinţa în primul rând a mobilizării unui efort pentru o campanie de conştientizare a acestor aplicaţii. Din punctul nostru de vedere, există o necunoaştere foarte largă cu privier la aplicaţiile care ar trebui să se facă”, a spus Muraru.

Acesta a menționat și câteva exemple bune, precum Polonia, care a intrat în Visa Waiver și Israel, ce urmează să devină membră,

”În cazul Israel, şi-au dat seama că o parte însemnată a solicitărilor respinse vine de la cei care au început să completeze şi nu au finalizat-o şi în sistem e considerată respinsă. Nu credem că este rezonabil acest lucru şi se poate corecta, oamenii pot fi contactaţi, li se poate sugera să completeze câmpurile omise. Sunt paşi mici care se pot face pentru a scădea rata de refuz şi să dea speranţă decidenţilor români că într-un termen rezonabil de doi trei ani, asta le-am spus partenerilor americani, că nu avem nevoie de ţinte în mişcare”, a afirmat Andrei Muraru.

În 2019 au existat 52.000 de aplicații pentru vize, iar rata de respingere a fost de circa 10%, aproximativ 5.000 de români fiind respinși, conform ambasadorului.

”În 2020, în anul cel mai dur al pandemiei care debutase în primăvară, am avut aplicaţii de trei ori mai puţine, 14.000 iar numărul de solicitări respinse a fost de 2.400, deci s-a păstrat în continuare a rată mare de respingere pentru că există un segment constant de populaţie care se încăpăţânează să aplice deşi nu sunt eligibili. Noi am dori pe de o parte să îi descurajăm pe aceştia şi să îi încurajăm pe cei care au cu adevărat nevoie să vină în America, să investească, să călătorească, care sunt descurajaţi de acest mit care e împărtăşit de o mare parte din public, că există o şansă mare să fii respins”, 

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici: Ambasadorul român în SUA, despre rata de respingere a vizelor: Anul trecut a fost 17% / Pentru ca românii să intre în SUA fără vize, rata de respingere trebuie să fie sub 3 %

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor