logo
RNTV Live

Românii au luat foc! Inițiativa cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc, mai aproape de îndeplinire

Mihai Constantinescu

100.000 de persoane susţin, şi au şi semnat în acest sens, inițiativa legislativă cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc. Laszlo Tokes se numără printre susţinători. Aceasta urmează să fie transmisă către Parlament.

Inițiativa legislativă stabilește “statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc” și a fost elaborată de un comitet de inițiativă format din 10 persoane: Arus Zsolt Istvan, Elekes-Jozsa Martin, Baico Zsigmond, Kercso Attila, Marton Csaba, Czink Attila, Kolcsar Gheza, Takacs Jozsef, Cziriak Karoly, Kovacs Laszlo, scrie News.ro.

Potrivit legii, membrii comitetului nu pot fi persoane alese în funcție prin vot universal, membri ai Guvernului, persoane numite în funcție de primul-ministru sau membri ai vreunui partid politic.

Inițiativa cetățenească a fost susținută de fostul europarlamentar Laszlo Tokes, care, în 2015, a fost ales președinte al comisiei de inițiativă. Inițiativa a fost susținută în parteneriat cu CNS (Consiliul Național Secuiesc). Tokes nu se regăsește însă în lista membrilor comitetului de inițiativă înregistrată oficial prin publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul este însoțit de un aviz negativ al Consiliului Legislativ, care arată că se încalcă prevederi constituționale, pentru că “vizează, practic, crearea unei entități statele distincte, paralelă cu statul național unitar român”. Avizul Consiliului Legislativ este, însă, doar consultativ.

tinutul secuiesc

sursa http://psnews.ro/tinutul-secuiesc-iar-agita-spiritele-initiativa-pentru-autonomie-in-monitorul-oficial-159412/

sursa foto adevarul.ro/profit.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor