logo
RNTV Live

România, vizată de Comisia Europeană – probleme cu igiena alimentară

carne-de-vanat-preparare
Ștefan Petre

Comisia Europeană a trimis un aviz motivat României, atrăgând atenția că nu se respectă normele europene privind igiena alimentară, în special la carnea de vânat, peştele sălbatic capturat şi ouăle de prepeliţă.

Miercuri, România a fost avertizată din cauza nerespectării normelor UE privind principiile şi cerinţele generale ale legislaţiei alimentare. Este vorba despre igiena produselor alimentare, a normelor specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală şi a procedurii de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice.

Autorităţile române au stabilit norme naţionale care derogă de la cerinţele de igienă alimentară aplicabile în întreaga Uniune Europeană, care vizează asigurarea siguranţei alimentare în beneficiul şi pentru protecţia consumatorilor europeni, potrivit comunicatului de presă al Executivului european, citat de Realitatea.

Normele naţionale adoptate de România nu se conformează anumitor definiţii, care sunt prevăzute în legislaţia UE, cum ar fi comerţul cu amănuntul, produsele primare şi producţia primară de alimente.

Încălcarea vizează carnea de vânat, peştele sălbatic capturat şi ouăle de prepeliţă. Ea se referă, de asemenea, la comerţul cu amănuntul cu produse secundare de origine animală.

De asemenea, Comisia consideră că România a încălcat obligaţiile de notificare în temeiul Directivei 2015/1535 prin faptul că nu a notificat Comisiei normele naţionale înainte de adoptarea acestora.

În iulie 2020, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere. Întrucât România nu s-a conformat încă acestei scrisori, Comisia a decis să trimită un aviz motivat. România are acum la dispoziţie două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz, se arată în comunicatul respectiv.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor