România este încă departe de a-și atinge obiectivul de reciclare de 55% până în 2025, doar 12-14% fiind supuse colectării selective, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, la lansarea unei campanii anti-risipă, potrivit Euractiv.


Fechet a prezentat campania, precum și cifrele deșeurilor la „Reciclarea în România”, o campanie menită să încurajeze colectarea separată a deșeurilor.

Statisticile pentru colectarea selectivă a deșeurilor sunt „rușinoase”, a spus Fechet.

„Concluzia este că, oricât s-ar chinui un primar, oricât s-ar chinui un ADI, oricât s-ar chinui reprezentanţii unui judeţ, la sfârşit, în calitate de ţară, atunci când raportăm cifrele către Comisia Europeană, adunăm toate aceste eforturi individuale şi concluzia nefericită este că, din păcate, atât cifra în sine cât şi tendinţa e una extrem de modestă pentru România. În funcţie de cum numărăm, ne învârtim în jurul cifrei de 14% deseuri colectate selectiv, ceea ce nu poate decât să însemne că la acest capitol România este la coada Europei”, spune ministrul.

„Nu avem o problemă de capacitate”, a spus Fechet, menționând că România reciclează deșeurile din alte țări, dar nu poate să le recicleze pe ale sale.

O parte considerabilă a materialelor reciclabile ajunge mai degrabă în gropile de gunoi decât în fabrici, fie din cauza practicilor incorecte de separare a deșeurilor ale cetățenilor, fie din cauza accidentelor în timpul tranzitului către instalațiile de reciclare.

Mihai Drăgan, director de comunicare la Ministerul Mediului, a declarat că lansarea primei campanii naționale a fost un succes. „Vă garantez că a funcționat”.

Rezultatele unui sondaj realizat în iunie 2023 subliniază un anumit progres, 68% dintre români raportând separarea sticlei de deșeurile menajere, 54% angajându-se în colectarea separată a hârtiei și 74% confirmând reciclarea plasticului.

Fechet evidențiază o schimbare pozitivă față de 2021, observând o creștere a stocării pentru plastic (6%), sticlă (15%) și hârtie (10%). Anterior, doar 13% dintre români au indicat separarea unor astfel de deșeuri.

Totuși, potrivit lui Ionuț Georgescu, reprezentant al FEPRA, una dintre companiile lider din România în reciclarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje, România are „zero șanse” să atingă ținta pentru 2025 dacă „persista să facă lucruri ca în ultimii 15 ani.”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *