Românii ar putea rămâne fără acces la paracetamol și metformin, cel mai utilizat tratament pentru diabet, din cauza blocajelor legislative și administrative persistente, avertizează producătorii de medicamente generice, conform Agerpres. Aceștia subliniază că, fără măsuri urgente din partea autorităților, pacienții vor fi nevoiți să suporte costuri mai mari sau nu vor avea deloc acces la aceste tratamente esențiale, iar sistemul public de sănătate va pierde oportunități importante de optimizare bugetară.

Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a declarat că birocrația nu poate justifica pierderile de vieți sau resurse financiare. Aceasta a cerut autorităților competente să modifice legislația pentru a facilita accesul pacienților la medicamentele generice și biosimilare. În contextul unui buget insuficient pentru compensarea medicamentelor, optimizarea resurselor financiare este considerată o măsură urgentă.

APMGR a menționat că Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale impune taxe noi care vor afecta grav producătorii de medicamente generice din România. Aceasta ar putea duce la dispariția paracetamolului și a metforminului, medicamente critice pentru pacienții cu diabet. În cazul paracetamolului, impactul directivei ar putea determina o creștere a prețului cu 45%, suportată integral de pacienți. În schimb, metforminul, cu un preț reglementat, ar putea fi retras de pe piață din cauza nesustenabilității financiare.

De asemenea, APMGR subliniază că, începând din 2023, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, o valoare greu de suportat pentru medicamentele cu prețuri mici. În perioada 2013-2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piață în România, iar accesul acestora pe lista de medicamente compensate este adesea întârziat cu până la doi ani după expirarea brevetului.

Producătorii de medicamente generice afirmă că acestea tratează peste 70% dintre pacienți și că intrarea lor pe piață reduce prețurile cu 40%-70% comparativ cu medicamentele inovative. În perioada 2016-2023, medicamentele generice au generat o optimizare bugetară de peste 1 miliard de euro, permițând CNAS să trateze un număr mai mare de pacienți. Estimările pentru perioada 2023-2028 sugerează o optimizare bugetară suplimentară de 500 milioane euro datorită intrării medicamentelor generice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews