Sursa foto: Apele Române

Pe 7 iulie 2025, la Bazias, echipele de specialiști din România au reluat activitățile de prelevare a probelor în cadrul Joint Danube Survey 5 (JDS5), o amplă expediție științifică internațională organizată sub coordonarea Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR)

Această inițiativă are ca obiectiv evaluarea stării ecologice și chimice a fluviului Dunărea, fiind cel mai mare demers de acest tip la nivel european.

În prima etapă, desfășurată la Bazias, s-au derulat două campanii importante. Prima a fost dedicată prelevării probelor de macrozoobentos, sub coordonarea biologului Claudia Nagy, de la Laboratorul de Calitate a Apei Cluj-Napoca (ABA Someș-Tisa), care are rolul de coordonator național pentru acest domeniu. A doua campanie a vizat colectarea de probe de fitoplancton și a unor parametri fizico-chimici, fiind coordonată de Hanelore Brad-Muntean, din cadrul LCA Timișoara (ABA Banat).

Activitățile JDS5 continuă în această săptămână în alte șase secțiuni ale Dunării aflate pe teritoriul României: Pristol, Gruia, Giurgiu, Chiciu, Giurgiulești-Siret și Isaccea. În aceste puncte, prelevările sunt realizate cu sprijinul specialiștilor din laboratoarele de calitate a apei din Baia Mare (ABA Someș-Tisa), Drobeta-Turnu Severin (ABA Jiu), Călărași și Buzău (ABA Buzău-Ialomița), Giurgiu (ABA Argeș-Vedea), Galați (Apele Române Prut-Bârlad), Tulcea și Constanța (ABA Dobrogea-Litoral).

Participarea activă a României la această campanie internațională contribuie esențial la evaluarea stării de sănătate a fluviului Dunărea și la consolidarea cooperării între statele dunărene în domeniul protecției apelor. Rezultatele obținute vor fundamenta decizii importante privind managementul durabil al resurselor de apă din regiune.