Consumul individual efectiv (AIC) per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), a variat anul trecut între 70% din media Uniunii Europene (UE) în Ungaria și Bulgaria și 136% în Luxemburg, arată datele publicate marți de Eurostat. România s-a situat la 86% din media UE, marcând un nivel cu 14% sub aceasta.

AIC reprezintă un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor. În 2023, nouă state membre UE au depășit media europeană la acest capitol, cu Luxemburg (36% peste medie), Ţările de Jos și Germania (19% peste medie) în fruntea clasamentului.

La polul opus, Ungaria și Bulgaria au înregistrat cel mai scăzut nivel al AIC (70% din media UE), urmate de Letonia (74%).

Evoluții în perioada 2021-2023

În ultimii trei ani, AIC per capita a crescut în 15 state membre UE, cele mai mari creșteri fiind raportate în Irlanda (+8%), Cipru (+6%) și Malta (+5%). România a înregistrat o creștere notabilă în această perioadă, consolidându-și poziția în raport cu media UE.

În schimb, 11 state membre au înregistrat scăderi ale acestui indicator, cele mai semnificative fiind în Danemarca (-14%), Suedia (-6%) și Lituania (-5%).

PIB-ul per capita

În ceea ce privește PIB-ul per capita, Luxemburg, Irlanda și Ţările de Jos au raportat cele mai mari niveluri, cu 137%, 113% și 133% peste media UE. România a înregistrat o creștere a PIB-ului per capita de la 72% din media UE în 2021 la 78% în 2023, o evoluție care evidențiază o îmbunătățire semnificativă a performanței economice.

Pe de altă parte, Luxemburg, Irlanda și Danemarca au înregistrat scăderi semnificative ale acestui indicator în perioada analizată.

Aceste date reflectă dinamica economică și diferențele persistente între statele membre ale UE, cu progrese notabile în unele economii emergente, precum România, și provocări în economiile mature.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews