Sursă foto: Cotidianul RO

Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat marți că Republica Moldova va rămâne o prioritate pentru politica sa de cooperare internațională pentru dezvoltare în mod bilateral. Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Daniela Gîtman, a prezidat o ședință extraordinară a Comitetului consultativ în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară, unde a fost avizată varianta actualizată a Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru 2023.

În urma reuniunii, a fost subliniată importanța priorității acordate Republicii Moldova în cadrul cooperării internaționale pentru dezvoltare, iar proiectele incluse în Fondul de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova vor fi abordate ca o prioritate pe termen scurt.

De asemenea, în actualizarea Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru 2023, a fost majorat și Fondul pentru Viitorul Africii prin Pace, Educație și Dezvoltare, cu un buget destinat proiectelor statelor partenere din Africa.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a încurajat instituțiile membre să continue să sprijine eforturile României în susținerea statelor partenere, mai ales în perspectiva Programului multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară în perioada 2024-2027, aflat în curs de elaborare la nivelul MAE.

Această strategie va contribui la optimizarea politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară a României prin includerea priorităților tematice adaptate la evoluțiile internaționale și stabilirea unui număr de state prioritare care vor beneficia de expertiza română pentru dezvoltarea propriilor capacități.

Comitetul consultativ în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară a fost înființat pe baza unei hotărâri de Guvern din 2017 și funcționează sub coordonarea MAE. Scopul său este asigurarea unității în planificarea strategică și stabilirea consensuală a priorităților geografice și tematice în politica de cooperare pentru dezvoltare și asistență umanitară a României.

Comitetul este alcătuit din reprezentanți ai mai multor ministere, inclusiv Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *