Nu am fost niciodată în Japonia, dar astăzi a venit Japonia la mine. A picat perfect, într-o zi fără soare, care s-a înseninat rapid cu zâmbete şi bucurie sinceră. Pe şantierul Habitat for Humanity de la marginea Ploieştiului, acolo unde se contruiesc case pentru 8 familii fără posibilităţi, au venit de ieri 13 studenţi japonezi din Tokio. Fiecare nu are mai mult de 1,50 m, dar e clar că „esenţele tari se ţin în sticluţe mici”. Ne-au primit cu zâmbet până la urechi şi au ţinut-o tot într-o glumă şi o joacă până când am plecat. Am vorbit cu trei dintre ei, tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, studenţi la mai multe specializări (de fapt, deocamdată nu au specializări, din câte am înţeles eu sistemul lor se axează pe mai multe discipline care au legătură între ele). Radiau de fericire pentru că au muncit în vacanţe în diverse locuri pentru a strânge bani să vină aici.
Mizuho Suzuki are 21 de ani şi e studentă la relaţii internaţionale. Face parte dintr-un grup de voluntari şi a mai fost plecată în Indonezia şi Filipine să ajute. „Este prima dată când vin în Europa şi nu aveam o imagine despre ce înseamnă România. Am vrut să vin ca să văd cum e de fapt România, cum se face voluntariat în România şi am observat că e nevoie de voluntari aici. Este greu să fii voluntar, parcă ne simţim un pic inutili pentru că tâmplarii fac muncă mult mai bine decât facem noi, pentru că noi suntem amatori, dar cu ajutorul echipei putem ajuta şi ne bucurăm că putem interacţiona cu oamenii de aici şi de fapt asta e important când eşti voluntar. Noi toţi am lucrat part-time şi pe unii i-au ajutat şi părinţii, pentru a avea bani să venim aici, pentru că este foarte scump drumul. Eu am lucrat într-o cafenea pentru că de data asta nu am reuşit să strângem fonduri”, ne-a povestit Mizuho. Doar câţiva dintre tinerii japonezi se ştiau între ei. Grupul a fost de fapt format după ce, studenţii au răspuns anunţului făcut de Habitat for Humanity din Japonia şi s-au apucat să muncească. În mod normal ar fi reuşit să strângă fonduri, dar japonezii cred că România este o ţară dezvoltată pentru că face parte din Uniunea Europeană şi nu are nevoie de ajutor de la voluntari. „Ar fi strâns bani dacă România era o ţară africană, pentru că japonezii cred că toate ţările din Uniunea Europeană sunt bogate. În realitate, însă, deşi face parte din UE, în România 45% din populaţie trăieşte încă în case fără apă curentă şi cu toaletă în curte, faţă de 17% cât e media la nivelul Uniunii”, explică Loredana Modoran, purtătorul de cuvânt al Habitat România.
Liderul grupului de voluntari este Tomoki Takai. Are 21 de ani şi studiază istorie, geografie şi alte discipline la o universitate din Tokio. A fost plecat până acum ca voluntar în Sri Lanka, Filipine şi Indonezia, unde a ajutat la construcţia de locuinţe. „Sunt pe şantiere de la 19 ani. am ceva experienţă pentru că am strâns aproape 3.000 de dolari să vin aici lucrând pe şantier, dar şi într-o firmă care organiza evenimente. Am lucrat în vacanţele de primăvară şi vară şi am adus aici toate economiile mele. De ce fac voluntariat? Pentru că dai şi primeşti. Ajuţi şi eşti ajutat! Şi cel mai important este să faci asta cu zâmbetul pe buze”, ne-a povestit Tomoki.
Pe tot parcursul interviului, ceilalţi au zâmbit larg, după care ne-au invitat să dansăm cu ei, dansurile lor şi dansurile noastre, ne-au spus că le plac papanaşii şi mămăliga cu sarmale şi că vor să guste palinca. Ne-au binedispus pentru că au făcut poze tot timpul, asemeni tuturor asiaticilor pasionaţi de fotografie pe care îi vezi peste tot în lumea asta, blitzuind tot ce mişcă. Totul s-a petrecut rapid, în pauza de masă, pentru că imediat ce au terminat de dansat şi mâncat s-au reapucat de treabă. Astăzi am mai primit o lecţie de viaţă şi mâine poate că alţi români vor primi una de la aceşti oameni minunaţi. Japonezii vor pleca pe 26 august nu înainte de a vizita Peleşul, Branul, Salina Slănic şi Bucureştiul. Pe banii lor, ca să ne ajute pe noi şi poate ca să ne dea o palmă prietenească după ceafă, să ne trezim şi să începem să muncim măcar pentru noi.